Учени: „Шестото масово измиране вече е в ход“

Учени: „Шестото масово измиране вече е в ход“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.01.2022
  • Сподели:

Земята е свидетел на шестото масово измиране поради бързото влошаване на броя на видовете на планетата, продукт на неконтролираната човешка дейност, според ново проучване, публикувано в списание Biological Reviews.


Групата биолози от Хавайския университет и Националния природонаучен музей в Париж предупреждават, че се намираме в първите моменти на ново събитие на анихилация, подобно на това, което е отбелязало края на динозаврите преди 65 милиона години. Те обаче посочиха, че настоящото изчезване не е ново явление, тъй като се случва от 1500 г.


Според Робърт Коуи, директор на изследването, степента на изчезване на безгръбначни е от ключово значение за потвърждението, че „ние наистина сме свидетели на началото на шестото масово измиране в историята на Земята".


Червеният списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) е предубеден, според изследователите. Те обясняват, че това е така, защото не обхваща повечето безгръбначни и растения, група, която е претърпяла драматична загуба и представлява по-голямата част от биоразнообразието на Земята, както и островните видове, които са претърпели степен на изчезване, много по-висока от континенталните.


Преброяването на IUCN от 1500 г. твърди, че приблизително 1,5% от оценените видове бозайници и птици са изчезнали. Но това ново изследване, базирано на смели екстраполации в поредица от предишни изследвания, които включват упадъка на безгръбначните, гарантира, че от шестнадесети век „Земята вече е могла да загуби между 7,5 и 13% от двата милиона известни вида на планетата".


Изследователите обвиняват хората за тази криза, като казват, че това не е естествен еволюционен път, както някои описват, тъй като „хората са единственият вид, способен да манипулира биосферата в голям мащаб". "Ние не сме просто още един вид, който се развива пред лицето на външни влияния. По-скоро ние сме единственият вид, който има съзнателен избор по отношение на нашето бъдеще и това на биоразнообразието на Земята", каза Коуи.


Въпреки факта, че бяха популяризирани няколко инициативи за опазване на определени харизматични животни, не бе възможно да се достигне до всички видове, поради което авторите призовават учените и политиците да се обединят, за да спрат това масово изчезване.

Станете почитател на Класа