Руски милиардер посочи „новото злато“

Руски милиардер посочи „новото злато“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.01.2022
  • Сподели:

Предвидимото нарастване на световното търсене на мед я прави "металът на бъдещето" за инвеститорите, според статия, публикувана на уебсайта на Световния икономически форум в Давос на 19 януари.


Авторът е човек, който е много запознат с добива и продажбата на това „ново злато": руският милиардер от узбекски произход Алишер Усманов, който на няколко пъти оглавява класацията на най-богатите бизнесмени както в Русия, така и в Обединеното кралство.


Магнатът обяснява, че през последните години има дисбаланс между търсенето и предлагането на мед на пазара, което предизвика множество колебания в цената й, докато между май и октомври 2021 г. тя се стабилизира на 11 000 долара за тон.


През следващите години, според неговата прогноза, предлагането може да стане недостатъчно поради незаменимата роля на този метал в нисковъглеродната икономика и високотехнологичните индустрии като телекомуникации, електрически превозни средства, системи за възобновяема енергия, улавяне и съхранение на въглерода.


Усманов подчертава, че медта е материал, който не е лесен за подмяна, с нетна степен на заместване под 1% и коментира оценките за този пазар от Международната агенция по енергетика и Bank of America за следващите две десетилетия. Първият източник прогнозира 2,7-кратно увеличение на търсенето на мед до 2040 г., дължащо се на чисти енергийни технологии, докато вторият прогнозира ръст на годишното потребление на метала с 3,6% до 2030 г.


Междувременно „съществуващите медни мини достигат пълния си капацитет и има малко нови открития на руда, докато времето между откриването и производството, се е увеличило значително".


Поради тези причини магнатът смята за обещаваща инвестицията, която е направил в Удокан, третото по големина неизползвано медно находище в света и най-голямото в Русия, намиращо се в Далечния изток на страната, изоставено след разпадането на Съветския съюз и приветства нови инвеститори.


„Въпреки задаващата се пропаст между предлагането и търсенето, има начини да се предотврати глобалния дефицит на мед", казва Усманов. Става дума колкото за инвестиране в проекти за проучване, толкова и за разработване на технологии за увеличаване на добива и производителността, както и подобряване на практиката за рециклиране на меден скрап. Магнатът, който потвърждава, че работата му за реактивиране на находището Удокан, е неговият принос в борбата срещу изменението на климата чрез продукт, "който е от съществено значение за декарбонизирането на световната икономика".

Станете почитател на Класа