Франция призова за "Нов европейски ред"

Франция призова за "Нов европейски ред"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.01.2022
  • Сподели:

Френският лидер Еманюел Макрон отбеляза началото на председателството на страната си на ЕС, като призова за "откровен" диалог с Русия, който той счете за необходим за изграждането на основан на правила "Нов европейски ред".


„Сигурността на нашия континент изисква стратегическо превъоръжаване на нашата Европа като сила на мира и баланса, особено в нашия диалог с Русия", каза Макрон в реч пред Европейския парламент в Страсбург в сряда. Той обясни, че прави това „от няколко години".


„И ние, и Русия, в името на сигурността на нашия континент, който е неделим, имаме нужда от този диалог. Това трябва да бъде откровен и изискващ диалог пред лицето на дестабилизация, намеса и манипулация", каза Макрон.
Според френския президент „Сътрудничеството с Русия трябва да се основава на принципи и правила, с които се съгласихме и с които действахме не срещу, а заедно с Русия преди тридесет години".


Тази нова система, твърди Макрон, трябва да бъде свободна от заплахи, принуда и сфери на влияние и ще даде на държавите свободен избор, когато става въпрос за членство в организации или договорености за сигурност, като същевременно гарантира тяхната териториална цялост.


Той предложи този „Нов ред на сигурност и стабилност" първо да бъде обсъден в рамките на ЕС, след това в рамките на НАТО, преди да бъде предложен за преговори с Русия.


Той каза също, че Франция ще продължи да работи с Германия в рамките на Нормандския формат за намиране на политическо решение на конфликта в Източна Украйна, който, по думите му, „остава източник на сегашното напрежение".


Последната риторика на Макрон звучи различно от позицията на САЩ и блока на НАТО, който те доминират. Нарастващото напрежение между Русия и западните страни относно ситуацията в Украйна не беше решено по време на поредица от преговори за сигурност, които се проведоха миналата седмица между дипломати от Русия, САЩ и 30-членния военен пакт.


Москва поиска писмени гаранции, че блокът няма да се разширява още на изток. Междувременно американските разузнавателни служби и популярните медии на страните от НАТО отправят обвинения за предполагаема предстояща руска инвазия в Украйна. Кремъл отрече тези доклади, наричайки ги дезинформация.

Станете почитател на Класа