Химическото замърсяване е надвишило безопасната граница за живот на Земята

Химическото замърсяване е надвишило безопасната граница за живот на Земята
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.01.2022
  • Сподели:

Международен екип от изследователи наскоро публикува проучване в списание Environmental Science & Technology, в което предупреждава, че нивата на химическо замърсяване на планетата вече причиняват дестабилизация на екосистемите и следователно представляват сериозна заплаха за хората и останалите живи същества.


Въпреки че има много различни видове замърсяване, причинено от човека, които засягат Земята, химическото е едно от най-опасните.


Сред най-лошите замърсители от този тип са пластмасите, тъй като са изключително издръжливи и са открити в най-изолираните кътчета на света, като дъното на океана или върховете на планините.


Според изследователите, 350 000 други синтетични химикала (включително пестициди, промишлени съединения и антибиотици) също са сериозен източник на безпокойство, тъй като заедно са позволили химическото замърсяване да премине „планетната граница", точката, в която промените, създадени от човека на Земята са толкова шокиращи, че предизвикват дестабилизиращи верижни реакции.


„Има 50-кратно увеличение на производството на химикали от 1950 г. насам и се очаква то да се утрои отново до 2050 г.", каза пред The Guardian Патриша Вилярубия-Гомес, съавтор на изследването и сътрудник в Stockholm Resilience Center. (Швеция). „Скоростта, с която обществата произвеждат и освобождават нови химикали в околната среда, не е в съответствие с оставането в безопасно работно пространство за човечеството", каза тя.


От своя страна Сара Корнел, доцент и главен изследовател в Центъра за устойчивост, отбеляза „От дълго време хората знаят, че химическото замърсяване е нещо лошо, но те не са мислили за това в световен мащаб. " .
Изследователите установили, че скоростта на производство на химикали се увеличава бързо и тяхното освобождаване в околната среда се случва много по-бързо от способността на властите да проследяват или разследват въздействията.


„Има доказателства, че нещата вървят в грешна посока на всяка стъпка от пътя", предупреди професор Бетани Карни Алмрот от университета в Гьотеборг. „Например, общата маса на пластмасата сега надвишава общата маса на всички живи бозайници. Това за мен е доста ясен знак, че сме прекрачили границата. Изпаднали сме в беда, но има неща, които можем да направим, за да обърнем поне малко от това", добави той. Сред заплахите, с които вече са се справили масово и ефективно, са хлорофлуоровъглеводородите, химикали, отговорни за разрушаването на озоновия слой, които вече са забранени в повечето страни. Въпреки това учените заключават, че все още има голям брой химически съединения, които се използват и само малка част от тях са оценени за тяхната безопасност.

Станете почитател на Класа