М.Захарова: "Игнорирането провокациите на Киев в Донбас от американските журналисти е престъпна небрежност"

М.Захарова: "Игнорирането провокациите на Киев в Донбас от американските журналисти е престъпна небрежност"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.01.2022
  • Сподели:

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи като "престъпна небрежност игнорирането на провокациите на режима в Киев в региона на Донбас, с подкрепата на Вашингтон" от американските журналисти, присъствали на първата тазгодишна пресконференция на президента Джо Байдън.


„Удивително е как американските журналисти говорят с пълна сигурност за „руската атака срещу Украйна" на пресконференцията на Байдън, сякаш никога не са чували за разширяването на НАТО на изток, за ангажиментите на западните страни за неделимостта на сигурността. Като че ли не знаеха нищо за провокациите на киевския режим и подкрепата, която получават от Вашингтон", написа Захарова. в нейния Телеграм канал.


Изявленията на Захарова идват след отговорите на Байдън на въпросите на репортерите за плановете на Владимир Путин по отношение на Украйна и по-конкретно дали той ще нахлуе в съседната страна.


Според Байдън, Путин все още не е решил какво ще прави с Украйна и може да обмисля „незначително нахлуване". „Но ако руснаците наистина направят това, което са способни да направят със силите, натрупани по границите им, това ще бъде катастрофа за Русия", каза той, обещавайки „унищожителни санкции".


„Мнението ми е, че той ще се намеси, трябва да направи нещо", каза Байдън, имайки предвид предполагаемите планове на Кремъл да нахлуе в Украйна.


Москва отрича обвиненията, че планира да нахлуе в Украйна. Разгръщането на нейните войски в граничните райони се обяснява със създаването на напрежение в региона от страна на НАТО и разширяването на Атлантическия алианс на изток, което заплашва националната сигурност на Русия.


Представителите на самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск обявиха, че напоследък по линията на съприкосновение в Донбас са се засилили стрелбите на украинската армия и обвиниха Киев в провокации, поръчани от Съединените щати, подготвящи някакви враждебни действия срещу техните територии, които отказват да предадат на централната власт след събитията от 2014г.

Станете почитател на Класа