Бил Гейтс предупреждава за бъдещи и потенциално по-лоши пандемии от covid-19

Бил Гейтс предупреждава за бъдещи и потенциално по-лоши пандемии от covid-19
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.01.2022
  • Сподели:

Софтуерният магнат Бил Гейтс предупреди за бъдещи вируси, които могат да бъдат по-смъртоносни от Covid-19, и призова богатите страни да увеличат финансирането за ваксини, за да се подготвят за потенциално катастрофални огнища.


Съоснователят на Microsoft твърди, че докато вариантите делта и омикрон са сред най-преносимите вируси, виждани някога, светът може да бъде засегнат от още по-вирулентен патоген, убиващ много повече хора.


С тези коментари той придружи този вторник обявяването на нов ангажимент от 150 милиона долара от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, които ще получи Коалицията за иновации в готовността за епидемии (CEPI), „с цел да подпомогне развитието на безопасни и ефективни ваксини срещу нововъзникващите варианти на коронавирус и за подготовка за бъдещи големи здравни кризи".


Освен това Гейтс отбеляза, че чрез инвестиране в изследвания на ваксини и увеличаване на техните възможности за бързо производство, за да са налични навреме по целия свят, правителствата могат да се подготвят за смекчаване на следващата глобална епидемия.


„Когато говорим за харчене на милиарди за спасяване на трилиони от икономически щети и спасяване на милиарди животи, това е доста добра застрахователна полица", каза милиардерът, цитиран от Financial Times. И добави, че CEPI се опитва да събере 350 милиарда долара, за да съкрати времето, необходимо за разработване на нова ваксина.


Гейтс благодари на групата за сътрудничеството й във финансирането на изпитания на няколко от ваксините Covid-19, които сега са лицензирани за инокулация. „Рисковите пари бяха причината за стартирането на процесите, така че имаше голяма глобална полза. Сега всички сме много по-умни и следващия път имаме нужда от повече капацитет", каза той.


CEPI е основана през 2017 г., след епидемията от ебола 2014-2016 г., и има важен принос в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Станете почитател на Класа