Поискаха Илон Мъск да плати 13 милиарда долара за предполагаема "спасителна покупка"

Поискаха Илон Мъск да плати 13 милиарда долара за предполагаема "спасителна покупка"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.01.2022
  • Сподели:

Група инвеститори в Tesla поискаха от Джоузеф Слайтс, съдия от съда на Делауеър (САЩ), да принуди Илон Мъск да плати 13 милиарда долара за предполагаемо проектиране на покупката на SolarCity през 2016 г. като „спасителна", съобщава Bloomberg.


„Във всеки момент Мъск е възнамерявал придобиването да бъде спасителна помощ, а Мъск беше най-важният човек, за да се случи това", аргументира се Рандъл Барън, адвокат на ищците, по време на днешното съдебно заседание.


Магистратът, който обяви, че решението му ще бъде на разположение след около три месеца, ще трябва да реши дали многостранният бизнесмен - който по това време бе президент и най-голям акционер на SolarCity - стои и от двете страни на споразумението и го е наложил за сметка на акционерите на Tesla.


Инвеститорите смятат, че компанията, специализирана в слънчевата енергия, по това време е била неплатежоспособна и не е струвала 2,6 милиарда долара, които са били платени за нея. Поради тази причина техните юридически представители поискаха от Слайтс да принуди Мъск да върне предоставените му по споразумението акции, които сега се оценяват на 13 милиарда долара, или да им плати обезщетение на стойност между 1400 и 2400 милиона долара.


Към момента на придобиването бизнесменът е имал по 22% дял и в Tesla, и в SolarCity. Миналия юли той заяви „Тъй като това беше сделка за акции и съм притежавал почти същия процент и от двете, е нямало финансова печалба".
Мъск каза също, че не е оказвал натиск върху членовете на борда на автомобилната компания, като каза, че сделката е част от плана за създаване на достъпни превозни средства със зелено захранване.


Но Барън смята това за „фалшив разказ, за да се скрие истинската цел на сделката, тъй като Tesla е придобила пропадналата компания при растящ пазар. Той контролираше процеса и борда, като криеше ключова информация", отбеляза той.


Адвокатите на Мъск нарекоха покупката на SolarCity "продукт на справедлива търговия, одобрен от 85% от акционерите на Tesla", като уточниха, че компанията за слънчева енергия е напълно платежоспособна и никога не е обмисляла да подаде молба за защита от фалит, да продаде активи или да наеме съветници по преструктуриране.


„Tesla придоби SolarCity на справедлива цена след справедлив процес и Мъск не контролираше борда, който единодушно одобри тази сделка, а и акционерите, с мнозинство гласуваха в полза на нея", каза Евън Чеслър, адвокат на многостранния бизнесмен.

Станете почитател на Класа