Украйна: „Русия не е отговорна за масовата кибератака“

Украйна: „Русия не е отговорна за масовата кибератака“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.01.2022
  • Share:

Масовата кибератака в петък, насочена срещу украинските правителствени агенции, е била извършена от група, свързана с беларуските разузнавателни служби, твърди в изявление в събота висш служител по сигурността в Киев.


„Предварителното ни убеждение е, че групата UNC1151 може да е замесена в тази атака", каза заместник-секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Сергей Демедюк в писмен коментар пред Ройтерс.


„Атаката срещу уебсайтовете на правителството бе само прикритие за по-разрушителни действия, които се извършваха зад кулисите", каза Демедюк. Той не предложи повече подробности, само предположи, че "последиците от атаката ще се усетят в близко бъдеще".


Според Демедюк, UNC1151 е имала „постижението" за насочване към множество държави. Той твърди, че злонамереният софтуер, използван при атаката, е много подобен на този, използван от ATP-29 – групата често наричана „Cozy Bear". ATP-29, заедно с хакерите от "Fancy Bear", бяха обвинени от американските медии за компрометиране на компютрите на Националния комитет на Демократическата партия преди президентските избори в САЩ през 2016 г.


Той изглежда е първият украински служител, който публично потвърди, че атаката не е извършена от руска групировка.


Друга високопоставена украинска фигура, секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана, Алексей Данилов, по-рано заяви в интервю за британския Sky News, че е „99,9% сигурен, че Москва стои зад хакването".

Станете почитател на Класа