Вълните цунами достигнаха Калифорния след изригването на вулкана Тонга

Вълните цунами достигнаха Калифорния след изригването на вулкана Тонга
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.01.2022
  • Share:

Вълните цунами, причинени от изригването на подводния вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай, близо до брега на архипелага Тонга, в южната част на Тихия океан, удариха западния бряг на Съединените щати в събота.


От Националния център за предупреждение за цунами на Националната метеорологична служба на САЩ (NWS) обявиха в събота, че „се случва цунами" и помолиха гражданите в регионите в опасност да се отдалечат от брега и да останат на високи площи.


В социалните мрежи се появиха няколко видеоклипа, които са записани в калифорнийския град Санта Круз и показват високо ниво на водата.


Също така, високи вълни бяха наблюдавани в щата Орегон.


Вулканът разпръсна пепел, пара и газ на 20 километра във въздуха и беше уловен от няколко спътника от космоса. След изригването му в Тонга беше издадено предупреждение за цунами и вълните скоро удариха крайбрежието, разрушавайки сгради. В мрежата се появиха кадри от местопроизшествието, които позволяват да се оцени мащаба на бедствието.


Активността на вулкана предизвика цунами край бреговете на Япония, заплаха от цунами за Курилските острови, в далечния изток на Русия, и предупреждение за цунами за еквадорския град Пуерто Айора, на островите Галапагос.

Станете почитател на Класа