Първото "биоинженерно" животно за война е създадено преди 4500 години

Първото "биоинженерно" животно за война е създадено преди 4500 години
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.01.2022
  • Share:

Благодарение на различни 4500-годишни писмени и иконографски източници, археолозите знаят от десетилетия, че високо ценените еднокопитни животни, наречени кунгас, са били използвани от месопотамския елит за церемониални, дипломатически и военни функции, макар че тяхната зоологическа класификация не е определена окончателно. 


Въпреки това, резултатите от ново ДНК изследване, публикувано този петък в Science Advances, разкриха, че това животно е продукт на кръстоска между домашни магарета и хемипос (сирийски вид диво магаре, сега изчезнал), като по този начин документира първите доказателства за създаването на хибрид в историята и в животновъдството.


Идентичността на мистериозното животно, уточняват учените, е открита чрез секвениране на генома на вид еднокопитни, чиито морфологични характеристики не отговарят на нито един друг вид от това известно семейство. Открити са преди десетилетие в погребалния комплекс на Ум ел Мара, в сегашна Сирия, принадлежаща към бронзовата епоха (между 3000 и 2000 г. пр. н. е.).


По време на тестовете палеогенетиците сравняват проби, извлечени от погребенията, с тези от 11-годишно диво сирийско магаре, открито в Гьобекли тепе, Турция, и с две от последните известни хемипос, преди да изчезнат в началото на 20 век.


Получените резултати показват, че екземплярите от еднокопитни от Umm el Marra "приютяват майчината линия на домашното магаре и бащината линия на сирийското диво магаре, което предполага, че те биха могли да бъдат хибриди от първо поколение, тъй като междувидовите хибриди на еднокопитните обикновено са безплодни", обясняват авторите.


Според учените шумерите са създали свои собствени хибридни видове, за да ползват най-добрите характеристики на всеки родителски вид, получавайки потомство, което е било по-силно и по-бързо от магаретата и конете, но по-контролируемо и послушно от хемипос. Въпреки това, тъй като кунгите били стерилни и трудни за размножаване, те в крайна сметка били заменени от коне, внесени в региона от понтийската степ между Черно и Каспийско море.


„Те всъщност са създали тези хибриди чрез биоинженеринг. Те са първите хибриди в историята, доколкото знаем, и трябваше да ги кръстосват всеки път, когато искаха да произведат кунга, поради което бяха толкова ценни", каза за Live Science Мария Гейгъл, съавтор на изследването.

Станете почитател на Класа