В Египет откриха човешки останки с езици от злато

В Египет откриха човешки останки с езици от злато
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.12.2021
  • Share:

Испанска археологическа мисия на университета в Барселона откри две гробници на Саит от XXVI династия (664-525 г. пр. н. е.), последният местен управител на Египет преди персийското завоевание, съобщи Министерството на туризма и антиките.


Мустафа Вазири, генерален секретар на Върховния съвет по антиките на Египет, посочи, че мисията, която извършва разкопки в древния град Оксиринко в египетската провинция Миниа, е открила в една от гробниците останките на двама неидентифицирани хора, всеки с език от злато в устата.


Смятало се е, че в устата на починалия се поставят малки листове злато във формата на език, за да се гарантира, че той ще може да говори в отвъдния живот пред съда на бог Озирис, натоварен да съди мъртвите.


В един от гробовете е открита варовикова гробница с покритие във формата на жена, а до нея са останките на още един индивид. В другия, останал напълно запечатан и разкрит от мисията за първи път по време на разкопките, е открита още една варовикова гробница с човешко лице в добро състояние. Освен това в погребенията имало съдове от каноп, в които са открити 402 малки статуи „ушабти", набор от амулети и зелени мъниста.

Станете почитател на Класа