Кризата в производството на двигатели на Starship създава реален риск от фалит

Кризата в производството на двигатели на Starship създава реален риск от фалит
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    02.12.2021
  • Share:

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск в имейл, изпратен миналата седмица до служителите на компанията, описа отчайващата ситуация в развитието на двигателите Raptor, които захранват космическия кораб Starship.


„Кризата на производството на Raptor е много по-лоша, отколкото изглеждаше преди няколко седмици", каза милиардерът в бележката, копие от която беше получено в понеделник от CNBC. „Изправени сме пред реален риск от фалит, ако не можем да постигнем през следващата година ритъм в полетите на Starship от поне един на всеки две седмици", подчерта той.


Starship е огромен космически кораб от следващо поколение, който SpaceX разработва, за да изпраща товари и хора на мисии до Луната и Марс.

 

Авиокосмическата компания тества прототипи в съоръжение в Южен Тексас и е извършила няколко кратки тестови полета. Въпреки това, за да преминат към орбитални изстрелвания, прототипите ще се нуждаят от до 39 двигателя Raptor всеки, което ще изисква рязко увеличаване на производството.


Освен това имейлът предоставя повече информация за бившия вицепрезидент по двигателите Уил Хелтсли, който напусна компанията в началото на ноември. Както се съобщава от медиите, Хелтсли е бил отделен от разработването на двигателите Raptor преди напускането; Мъск каза, че оттогава ръководството на компанията е разследвало проблемите на програмата и е установило, че " обстоятелствата са много по-тежки, отколкото се смяташе преди".


Бизнесменът написа, че след като разбрал положението на Raptors, решил лично да работи по линията за производство на двигателите през нощта на миналия петък и през уикенда. „Нуждаем се всеки да се включи, за да се възстановим от това, което, честно казано, е бедствие", подчерта той.


Той също така отбеляза, че успехът на програмата на двигателя Raptor също е от решаващо значение за дългосрочната финансова стабилност на сателитната услуга Starlink. Мъск отбеляза, че SpaceX увеличава производството на своите антени до няколко милиона единици годишно, но те ще бъдат безполезни, ако Raptors не успеят.


По-рано Мъск съобщи, че SpaceX очаква да стартира първия орбитален полетен тест на своя космически кораб Starship през януари 2022 г. "Ще направим много тестове през декември и се надяваме да го стартираме през януари", каза милиардерът по време на заседание на борда на Директорите наКосмически изследвания на Националните академии на науките, инженерството и медицината на САЩ.

Станете почитател на Класа