Генерал от САЩ: В случай на война с Русия Украйна ще претърпи поражение

Генерал от САЩ: В случай на война с Русия Украйна ще претърпи поражение
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.12.2021
  • Share:

Бившият командващ силите на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис заяви, че в случай на война с Русия Украйна ще претърпи поражение, пише Gazeta.pl.

 

Генерал от САЩ: В случай на война с Русия Украйна ще претърпи поражение

 

Според Ходжис украинската армия ще се нуждае от „силна артилерия и високомобилни механизирани сили, способни бързо да реагират на руски атаки от различни посоки“. Украйна обаче не е готова за мобилна война, каза той.

Генералът също така изрази мнение, че „в Кремъл всичко е готово за движение“. Той каза, че Русия не се нуждае от цяла Украйна, тя трябва само да демонстрира, че Украйна е «рухнала държава», в която нито НАТО, нито ЕС трябва да инвестират.

 

В същото време Ходжес подчерта, че от своя страна НАТО ще помогне за това „Русия да бъде изплашена да извърши агресия“, за което по-специално той предложи Турция, като член на алианса, „да окаже натиск“ върху Русия в Черноморския регион, а европейските съюзници – да застанат на страната на САЩ и решително да сигнализират на Москва, че агресията е неприемлива.

 

По-рано американските медии съобщиха за заплахата от руска «инвазия» в Украйна. И така, според CBS News, американското разузнаване е съобщило, че вероятността от «настъпление» срещу Украйна се увеличава с падането на температурата.

 

По-рано съобщихме: А ако танковете на НАТО заседнат в тунелите в Европа?

 

Ако възникне конфликт с Русия, НАТО ще трябва спешно да прехвърли силите си на изток и тогава алиансът е заплашен от провал. Експертите стигнаха до това заключение, след като провериха пет потенциални маршрута на трансфер, както и екипировката на войските. Няма пътища или мостове, по границите има бюрокрация, а в някои страни е напълно забранено да се стреля. А тунелите в Европа?

 

Превод от Frankfurter Allgemeine Zeitung (Германия):

 

FAZ: А ако танковете на НАТО заседнат в тунелите в Европа?

 

 

Сложни митнически декларации, крехки мостове, липса на железопътни линии: ако НАТО трябва да пренасочи войски към балтийските държави в случай на конфликт, ще се изправи пред сериозни проблеми.

 

„Мобилността на войските е от решаващо значение за ефективното сдържане“, се казва в предговора към скорошния доклад по темата.

 

Става въпрос за способността на войските да се придвижват по-бързо от врага. Това е единственият начин политическите лидери да предотвратят кризата изпреварващо. В противен случай ще трябва да си отвоюват загубените територии.

 

Авторът на доклада знае за какво говори, защото това е Бен Ходжис, който до 2017 г. беше главнокомандващ на американските сухопътни войски в Европа.

 

След превземането на Крим от Русия през 2014 г. той трябваше да проведе учения с войските си, за да разбере колко бързо те могат да се придвижат към източния фланг на НАТО. В същото време той откри неща, от които не само косата му настръхна. Маса време му отне за попълване на митническите формуляри. Оказа се, че пътищата и мостовете не са подходящи за тежката техника.

 

Веднъж генералът дори заседна с танковете си в тунел.

 

Хайнрих Браус, също генерал-лейтенант, беше главен стратег на отбраната на алианса до 2018 г. Под негово ръководство всички планове за отбрана на НАТО бяха преориентирани към хибридната война, която Москва води в Украйна. Браус се страхуваше, че Русия може по същия начин да дестабилизира Прибалтика и след това да атакува бързо.

Тази зона е ахилесовата пета на алианса: изключително трудно е Прибалтика да се защити с военни средства, тя граничи с Русия и руснаците съставляват значителна част от населението там.

 

За по-малко от 60 часа Русия може да обгради и трите балтийски столици, показа анализ на ситуацията, направен от американската корпорация Rand през 2016 г.

 

По този начин предизвикателството пред НАТО е ясно. Ако алиансът изобщо иска да защити съюзниците си на североизток, той трябва да предотврати руския удар. Всички основни решения от последните години служат на тази задача. НАТО създаде 5-хиляден корпус за бързо реагиране «Остри копия», който може да бъде прехвърлен в кризисната зона за броени дни.

Сега НАТО работи върху възможността за допълнителен трансфер на около 50 хиляди души в рамките на един месец. На брега на Атлантическия океан в Съединените щати е създадена нова служба за изпращане на войски по море, а в Улм — служба за приемане и транспортиране по суша в Европа.

 

Едно от любопитните открития, направени от авторите на експертния доклад, е, че войските на НАТО в Литва нямат право да стрелят с бойни патрони — това е забранено от закона, поне в мирно време. Инфраструктурата там често е частна собственост. Това може да се установи и на други места, но в Литва собствениците могат да бъдат руснаци.

А във всяка от тези гореспоменати държави танкове на НАТО могат просто да заседнат в тунелите.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа