Китайските медии публикуваха нови снимки на тенисистката Пенг Шуай

Китайските медии публикуваха нови снимки на тенисистката Пенг Шуай
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    22.11.2021
  • Сподели:

Двама журналисти от официални китайски медии пуснаха снимки в петък и събота, показващи тенисистката Пън Шуай, която не е била виждана публично повече от две седмици, след като обяви за сексуалния тормоз от Джан Гаоли, вицепремиер на Китай между 2013 г. 2018 г.


„WeChat „Moments" на Пън Шуай току-що публикува последните три снимки и каза: „Честит уикенд". После главният редактор на вестник Global Times Шу Синг потвърди автентичността и новостта на снимките, базирайки се на свои източници. "През последните дни тя свободно си остана вкъщи и не искаше да я безпокоят. Скоро ще се появи публично и ще участва в някои дейности", добави той. По-късно той пусна два записа, на които Пенг се среща с различни хора, включително нейния треньор, в ресторант. „Съдържанието на видеоклиповете ясно показва, че са записани тази събота по пекинско време", каза Ху в описанието.


По-рано този месец публикация Пенг във Weibo от 2 ноември започна да се разпространява в социалните медии. В текста се посочва, че преди около 3 години, след като напусна правителството, Джан поканил тенисистката на вечеря в дома си, където я принудил да прави секс с него.


На следващия ден публикацията вече не беше достъпна на страницата на Пенг, потвърждава The Washington Post. В същото време той посочва, че някои подробности, като блокирането на търсенето на акаунта на тенисистката, както и спирането на коментарите под нейни публикации, биха свидетелствали за това, че тя е била цензурирана. Освен това, Пенг спря да публикува публикации в социалните си мрежи и да се появява публично.


В понеделник Женската тенис асоциация (WTA) изрази своята „дълбока загриженост" относно събитията и призова „за разследване на твърденията на Пенг с най-голяма сериозност". По същия начин тя изтъкна като приоритет „здравето и безопасността на спортистката". В отговор CGTN пусна текста на имейл, изпратен от името на Пенг до президента на WTA Стив Саймън в петък. "Не съм изчезнала, нито съм в опасност. Просто си почивам вкъщи и всичко е наред", пише в имейла.


Това обяснение обаче не удовлетвори Саймън, който отговори часове по-късно, че „това само увеличава [неговата] загриженост относно безопасността и местонахождението на Пенг" и след това заплаши да спре турнирите на асоциацията в Китай. Няколко тенис звезди, включително Наоми Осака, Серена Уилямс и Новак Джокович, също се присъединиха към поканата за изясняване на статуса и местонахождението на Пенг.


В петък случаят на тенисистката вече привлече вниманието на Белия дом. Говорителят на администрацията на Байдън Джен Псаки каза по време на пресконференция: „Присъединяваме се към призивите към властите на Китайската народна република да предоставят независими и проверими доказателства за нейното местонахождение и че е в безопасност".


В събота въпросът за местонахождението на Пенг беше повдигнат от ООН. „Би било важно да имаме доказателство за нейното местонахождение и благополучие и ние настояваме да се проведе разследване с пълна прозрачност по обвиненията й в сексуално посегателство", каза говорителят на Службата за човешки права на организацията, Лиз Тросел.


Казвайки „положително е да се види Пенг в изображения, публикувани наскоро от китайски журналисти," Саймън подчерта, че „не е ясно дали тя е свободна и способна да взема решения и да действа сама, без принуда или външна намеса".


„Само това видео е недостатъчно. Както казах от самото начало, оставам загрижен за здравето и безопасността на Пенг Шуай и че обвинението за сексуално насилие е цензурирано и скрито под килима. Бях наясно какво трябва да се направи. и нашите отношения с Китай са на кръстопът", добави той в изявление.

Станете почитател на Класа