Европа се подготвя за скок от делта вариант на Ковид

Европа се подготвя за скок от делта вариант на Ковид
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.06.2021
  • Сподели:

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Европа е "на тънък лед", тъй като делтата на Covid се разпространява на континента. 

 

Предупреждението й дойде, когато здравните служители от ЕС заявиха, че вариантът ще представлява 90% от случаите на блока до края на август. 

 

Разпространението може да наруши плановете за премахване на ограниченията през лятото.

 

Вариантът Alpha, открит за първи път в Обединеното кралство, удари силно Европа в началото на тази година и Delta, сега доминираща в Обединеното кралство, се смята с 40% -60% по-предаваем.

 

Андреа Амон, директор на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), заяви в сряда, че разпространението на варианта Delta показва значението на ускоряването на ваксинациите в Европа, тъй като "предварителните данни показват, че може да зарази и лица, които са получили само една доза от наличните в момента ваксини ".

 

Две дози предлагат "висока защита" срещу варианта Delta (B.1.617.2), добави тя. 

 

Delta, идентифицирана за първи път в Индия, сега представлява почти всички нови инфекции във Великобритания.

 

В сряда Меркел призова за по-координиран отговор на ЕС и каза, че всички държави-членки трябва да поставят карантина на пристигащите от Обединеното кралство предвид опасностите от разпространението на Delta.

 

Обединеното кралство не е в списъка на ЕС за безопасни страни поради разпространението на Delta, но този списък не е задължителен за държавите-членки.

 

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че макар напълно ваксинираните да предлагат „добър път напред“ за възобновяване на пътуването, това лято няма да бъде „като всяко друго. Това лято ще бъде по-трудно за почивка“.

 

 

ВВС, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа