Бразилия постигна 500 000 смъртни случая от Ковид на фона на „критична“ ситуация

Бразилия постигна 500 000 смъртни случая от Ковид на фона на „критична“ ситуация

Броят на смъртните случаи, свързани с Covid-19, е преминал 500 000 в Бразилия, втората по големина в света, тъй като експертите казват, че огнището може да се влоши на фона на бавна ваксинация и началото на зимата.

 

Вирусът продължава да се разпространява, тъй като президентът Хаир Болсонаро отказва да подкрепи мерки като социално дистанциране.

 

Здравният институт Fiocruz казва, че ситуацията е "критична". Само 11% от възрастните са напълно ваксинирани.

 

Десетки хиляди бразилци се присъединиха към антиправителствени протести в събота. 

 

Президентът Болсонаро беше критикуван за неприлагане на координиран национален отговор и за скептицизма си към ваксините, заключванията и изискванията за носене на маски, които той се опитва да разхлаби.

 

Страната отчита средно 70 000 случая и 2000 смъртни случая дневно през последната седмица. Повечето от новите инфекции и смъртни случаи са сред хора на възраст 20-59 години, каза Фиокруз, като предупреди, че началото на зимата в южното полукълбо следващата седмица може да доведе до повече инфекции. 

 

Въпреки това губернаторите и кметовете вече смекчиха наложените ограничения, за да ограничат разпространението на вируса. В много градове ресторантите, баровете и магазините са отворени отново, докато много хора по улиците не носят маски за лице и не следват социално дистанциране. 

 

"Хората в Бразилия са уморени и сега нормализират смъртта, така че мисля, че имаме още много да извървим", каза д-р Наталия Пастернак Ташнер, микробиолог от Института за въпроси на науката, пред Би Би Си

 

"Ако не успеем да променим поведението на хората и ако нямаме кампании за носене на маски, социално дистанциране и ваксинации, идващи директно от централното правителство, няма да можем да го контролираме."

 

 

Би Би Си, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа