Китай блокира акаунти за криптовалута в Weibo в „съдбовния ден“ за биткойн

Китай блокира акаунти за криптовалута в Weibo в „съдбовния ден“ за биткойн

Китай засили репресиите си за търговия и копаене на биткойни, като блокира множество сметки, свързани с криптовалута, на платформата Weibo, подобна на Twitter през уикенда.

 

Очакват се повече действия, включително свързване на незаконни крипто-дейности в Китай по-пряко с наказателното законодателство на страната, според анализатори и финансов регулатор. 

 

Миналият месец държавният съвет или кабинетът на Китай обеща да предприеме мерки срещу добива и търговията с биткойни, ескалирайки кампания срещу криптовалутите дни след като три индустриални органа забраниха финансовите и платежни услуги, базирани на криптовалута. 

 

През уикенда беше отказан достъп до няколко широко следвани акаунта в Weibo, свързани с крипто, с съобщение, че всеки акаунт „нарушава закони и правила“.

 

„Това е Страшен ден за крипто KOL“, пише коментатор на биткойн от Weibo или ключов лидер на мнения (KOL), който нарича себе си „Жена д-р биткойн мини“. Основната й сметка също беше блокирана в събота.

 

„Правителството ясно посочва, че никоя китайска версия на Илон Мъск не може да съществува на китайския крипто пазар“, каза професорът по право в Нюйоркския университет Уинстън Ма, позовавайки се на основателя на Tesla и еднократен ентусиаст на криптовалутите.

 

Ма, автор на книгата "Цифровата война", също така очаква върховният съд на Китай скоро да публикува съдебно тълкуване, което може да свърже бизнеса за криптовалут и търговия с китайския наказателен закон.

 

Възгледът беше повтарян от финансов регулатор, който заяви, че подобно тълкуване ще обърне внимание на правната неяснота, която не успя да идентифицира ясно бизнеса за търговия с биткойни като „незаконни операции“. Всички правила срещу криптовалутите до момента в Китай са публикувани от административни органи.

 

Замразяването на Weibo идва, когато китайските медии засилиха отчитането срещу крипто търговията.

 

Официалната агенция Xinhua публикува статии, които разкриват поредица от измами, свързани с крипто. Държавната телевизия CCTV заяви, че криптовалутата е леко регулиран актив, често използван в търговията на черен пазар, пране на пари, контрабанда на оръжие, хазарт и търговия с наркотици.

 

Репресиите идват и когато централната банка на Китай ускорява тестването на собствената си цифрова валута.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа