Климатичната криза ще намали икономиките на G7 два пъти повече от Covid-19, се казва в доклад

Климатичната криза ще намали икономиките на G7 два пъти повече от Covid-19, се казва в доклад

Икономиките на богатите страни ще се свият два пъти повече, отколкото в кризата с Covid-19, ако не успеят да се справят с нарастващите емисии на парникови газове, показват изследвания.

 

Страните от Г7 - най-големите индустриализирани икономики в света - ще губят 8,5% от БВП годишно, или близо 5 трлн. Долара ще изтрият икономиките си в рамките на 30 години, ако температурите се повишат с 2,6 градуса, тъй като те вероятно ще се основават на държавни обещания и политики по целия свят, сочат изследвания на Oxfam и Swiss Re Institute.

 

Икономиките на страните от Г7 се свиват средно с около 4,2% при пандемията на коронавируса, а икономическите загуби от климатичната криза до 2050 г. ще бъдат приблизително в мащаба на страдание от подобна криза два пъти всяка година, според изследването. Икономиката на Обединеното кралство би загубила 6,5% годишно до 2050 г. при настоящите политики и прогнози, в сравнение с 2,4%, ако целите на Парижкото споразумение за климата бъдат изпълнени. 

 

Други държави ще бъдат засегнати много по-зле, включително Индия, чиято икономика ще се свие с една четвърт поради повишаване на температурата с 2,6 градуса, докато Австралия ще претърпи загуба от 12,5% от продукцията, а Южна Корея ще загуби близо една десета от своя икономически потенциал .

 

Лидерите на страните от Г7 - Великобритания, САЩ, Япония, Канада, Франция, Германия, Италия - и ЕС ще се срещнат в Корнуол в петък, за да обсъдят глобалната икономика, ваксините Covid-19, данъците върху бизнеса и климата криза. 

Моделирането от застрахователната компания Swiss Re взе предвид прогнозните преки въздействия от разрушаването на климата, включително екстремни метеорологични условия като суши и наводнения, както и ефектите върху производителността на селското стопанство, здравето и топлинния стрес. 

 

Джером Хегели, главен икономист на групата в Swiss Re, заяви: „Изменението на климата е дългосрочният риск номер едно за световната икономика и да останем там, където сме, не е опция - имаме нужда от повече напредък от страна на Г7. Това означава не само задължения за намаляване на CO2, но и подпомагане на развиващите се страни, това е изключително важно. " 

 

Той каза, че ваксините за Covid-19 също са ключов начин за подпомагане на развиващите се страни, тъй като техните икономики са силно засегнати от пандемията и ще се нуждаят от помощ за възстановяване по зелена пътека, вместо чрез стимулиране на изкопаемите горива.

 

Застрахователят установи, че политиките и обещанията на правителствата за намаляване на емисиите на парникови газове все още са недостатъчни за постигане на целите на Парижкото споразумение. Освен че ще бъде домакин на срещата на върха на Г7, Великобритания ще бъде домакин на жизненоважни преговори за климата на ООН, наречени Cop26, този ноември в Глазгоу. 

 

Преди Cop26, Обединеното кралство призовава всички страни да излязат с по-строги ангажименти за въглерод, за да постигнат целите в Париж за ограничаване на глобалното отопление до доста под 2 ° С и за предпочитане не повече от 1,5 ° С над прединдустриалните нива. Долната граница се затруднява все повече, тъй като се очаква емисиите на парникови газове да скочат рязко тази година, с втория най-висок скок в историята, поради отскока от рецесията на Covid-19 и нарастващото използване на въглища. 

 

Дани Сърскандараджа, главен изпълнителен директор на Oxfam GB, каза: „Климатичната криза вече опустошава живота в по-бедните страни, но най-развитите икономики в света не са имунизирани. Правителството на Обединеното кралство има възможност веднъж в поколението да поведе света към по-безопасна и по-жизнена планета за всички нас.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа