Италианските климатични активисти съдят правителството за бездействие

Италианските климатични активисти съдят правителството за бездействие

Кампаниите за защита на околната среда в Италия съдят правителството за това, че не е успяло да се справи достатъчно с климатичната криза в първата по рода си съдебна процедура в страната.

 

203-те ищци ще внесат исковата си жалба пред гражданския съд в Рим в събота. Те искат съдът да нареди на правителството, водено от премиера Марио Драги, да приеме по-амбициозни политики за климатичните промени, както и значително да увеличи целта си за намаляване на въглеродните емисии.

 

„Искаме от съда да признае, че италианското правителство не спазва задължението си да защитава населението от климатични промени“, заяви Марика Ди Пиери, говорител на природозащитната организация A Sud и свързания с него Giudizio Universale (Последно Решение) кампания. „Искаме също така съдът да разпореди на Италия да определи цел за намаляване на емисиите за 2030 г., която е три пъти по-голяма от днешната.“ 

 

През 2019 г. Италия си постави цел от 33% за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г.

 

Ищците, сред които екологични асоциации, италиански граждани, чуждестранни жители и млади активисти с италианското крило на активистката група "Петък за бъдещето", твърдят, че последователните правителства не са успели сериозно да се справят с климатичната криза, въпреки че страната е уязвима на екстремни метеорологични явления.

 

Ди Пиери каза: „Италия не е добър пример по отношение на политиките за опазване на околната среда ... Все още сме силно фокусирани върху експлоатацията на източници на изкопаеми горива и изгаряме много боклук, вместо да разработваме системи за рециклиране. Общественият транспорт е недостатъчен - например в градове като Рим автомобилите все още са основният начин да стигнете до работа, тъй като няма голям избор. "

 

Обещавайки да постави околната среда на първо място в дневния ред на своето правителство, Драги създаде министерство за „екологичен преход“, след като беше назначен за министър-председател през февруари. Около 59 млрд. Евро от над 200 млрд. Евро Италия е готова да получи от фонда за възстановяване на икономиката след пандемията на ЕС е отпуснат за инвестиции в зелени инициативи. Министърът на екологичния преход Роберто Чинголани заяви през май, че една от първите задачи ще бъде съкращаването на бюрокрацията, която пречи на проектите за възобновяема енергия, с цел Италия да стане „безвъглеродна“ до 2050 г.

 

Участниците в кампанията обаче казват, че екологичните цели, очертани в плана за възстановяване на Италия, представен на Европейската комисия в края на април, не са достатъчно амбициозни.

 

„Бяхме разочаровани от плана, тъй като всъщност не видяхме истинска промяна“, каза Ди Пиери. „Има голям разказ, но в момента той не се превръща в конкретна политическа стратегия.“

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа