Екстремистка атака срещу село Буркина Фасо убива 100 души

Екстремистка атака срещу село Буркина Фасо убива 100 души

Заподозрени екстремисти са убили около 100 цивилни при една нощна атака над село в северната част на Буркина Фасо, съобщи правителството в събота при едно от най-тежките нападения в страната, обхванати от насилието на джихадистите.

 

Нападателите са нанесли удар през нощта в петък, убивайки жители на село Солхан в провинция Яга, близо до източната граница с Нигер. Те също изгориха домове и пазар, заяви правителството, описвайки нападателите като терористи.

 

Президентът Рох Каборе оплака атаката, най-лошото, регистрирано след избухването на джихадистки атаки в цялата страна през 2015 г., унищожавайки обикновения живот на милиони главно обеднели хора. „Покланям се пред паметта на стоте цивилни, убити в тази варварска атака, и изказвам своите съболезнования на семействата на жертвите“, каза той. 

 

Правителството обяви тридневен национален траур, докато подробности от нападението все още се очертаваха в събота.

 

В отделно нападение 13 цивилни и един войник са били убити от въоръжени мъже в северното село Тадарят късно в петък, съобщиха източници от сигурността на Франс прес. Въоръжените нападнали моторите и добитъка на общността, съобщиха местните жители.

 

Нито една група не е поела отговорност. Атаките на джихадисти, свързани с Ал Кайда и Ислямска държава в западноафриканския регион Сахел, продължават да нарастват тази година в Буркина Фасо, както и в Мали и Нигер.

 

През 2018 г. в Буркина Фасо имаше по-малко от 200 смъртни случая, които миналата година се увеличиха до почти 2000.

 

Насилието в Буркина Фасо бързо разсели повече от 1 милион души от 2019 г. насам, докато до голяма степен сухата държава също е домакин на около 20 000 бежанци от съседни Мали, избягали от джихадистки атаки.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа