Пентагонът не позволява да се развяват прайд знамена във военните бази

Пентагонът не позволява да се развяват прайд знамена във военните бази

Пентагонът няма да направи изключение, за да позволи на американските военни съоръжения да развеят флагове на дъгата през юни, заяви в петък, запазвайки политиката, определена от Доналд Тръмп, която ограничава вида на флаговете, които могат да се развяват на бази.

Дни преди съобщението американският президент Джо Байдън заяви, че близо 1500 от назначените от федералната му агенция се идентифицират като лесбийки, хомосексуалисти, бисексуални, транссексуални и странни, в прокламация, отбелязваща началото на месеца на гордост, празнуващ общността на ЛГБТ.

През юли 2020 г. Пентагонът на Тръмп издаде политика, разрешаваща само определени знамена на военни съоръжения и се разглеждаше като начин за тогавашния министър на отбраната Марк Еспер да издаде фактическа забрана за показване на знамето на Конфедерацията, без да е споменато конкретно.

„Няма да бъде направено изключение този месец за прайд знамето“, каза говорителят на Пентагона Джон Кърби. 

Той каза, че решението е взето, защото може да отвори вратата за други предизвикателства към правилото, въведено през юли. 

„Това по никакъв начин не отразява липсата на уважение или възхищение към хората, които са от общността на ЛГБТ, персонала в и извън униформата, които служат в този отдел“, добави Кърби. „Гордеем се с тях.“

Проучване на RAND от 2015 г. установи, че 5,8% от членовете на службата са идентифицирани като лесбийки, гей или бисексуални.

Още в първия си ден на поста Байдън подписа изпълнителна заповед, с която насочва федералните агенции да защитават хората от ЛГБТ съгласно всички федерални закони, които забраняват дискриминацията въз основа на пола. Байдън също отмени забраната за транссексуални хора, които открито се записват и служат в армията.

Белият дом на Байдън също отмени заповед, издадена от тогавашния държавен секретар на Тръмп Майк Помпео за развяване на прайд знамето, а някои американски посолства, включително в Индия и Австралия, подчертават подкрепата си за ЛГБТ хората. 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров

Станете почитател на Класа