Супер кървава луна 2021: пълното лунно затъмнение ще донесе космическо шоу над Тихия океан в сряда.

Супер кървава луна 2021: пълното лунно затъмнение ще донесе космическо шоу над Тихия океан в сряда.

Хаваи ще имат най-добра гледка към пълната суперлуна на Май, последвани от Калифорния, северозападен Тихи океан, Нова Зеландия и Австралия.

 

Първото пълно лунно затъмнение от повече от две години съвпада със суперлуна тази седмица създавайки супер космическо шоу.

 

Тази супер „кървава“ луна ще бъде видима в сряда през Тихия океан - предлагайки най-добрата гледка - както и западната половина на Северна Америка, дъното на Южна Америка и източна Азия. 

 

По-добре побързайте: пълното затъмнение ще продължи около 15 минути, когато Земята премине директно между луната и слънцето. Но цялото шоу ще продължи пет часа, тъй като сянката на Земята постепенно покрива Луната, след което започва да спада. Червеникаво-оранжевият цвят е резултат от всички изгреви и залези в земната атмосфера, проектирани върху повърхността на затъмнената луна.

 

„Хавайските острови имат най-добрата гледка, а след това ще бъде Калифорния и Тихия океан на северозапад“, каза Ноа Петро от Наса, учен по проекта за лунния разузнавателен орбитър; Нова Зеландия и Австралия също ще имат първокласен спектакъл.

 

Обикаляйки Луната в продължение на 12 години, орбитарът ще измерва температурните промени на лунната повърхност по време на затъмнението. Телескопите на върха на Mauna Kea на Хавай също ще наблюдават Луната, каза Петро.

 

Луната ще залязва и слънцето ще изгрее по източното крайбрежие на САЩ, оставяйки наблюдателите - включително Петро във Вирджиния - почти без късмет. Европа, Африка и Западна Азия ще пропуснат всичко. Ще бъдат налични потоци на живо.

 

Всички навсякъде обаче все още могат да се потопят в по-ярка от обичайната луна, ако времето позволява.

 

Луната ще бъде най-пълно на разстояние от 357 460 км. Именно тази близост, комбинирана с пълнолуние, го определя като суперлуна, което я прави малко по-голяма и по-блестяща в небето. 

 

За разлика от това суперлуната от миналия месец беше на 155 мили (155 км) по-далеч. За разлика от слънчевото затъмнение, няма никаква вреда при гледането на затъмнена луна.

 

„За хората, които може да се чувстват сякаш пропускаме, задайте календарите си за 19 ноември тази година“, каза Петро. Това ще бъде почти пълно затъмнение, когато луната потъмнява, но не става червена. 

 

Следващото пълно лунно затъмнение ще бъде май 2022 г. Последното беше януари 2019 г.

 

 

Guardian, Превод: Алекс Тодоров













Станете почитател на Класа