Германия: „Важно е да се запази възможността за преговори с Иран“

Берлин призова "всички страни да избягват ескалацията на напрежението", след убийството на старши ирански учен в една, както се подозира, израелска операция. Иранският лидер се ангажира да отговори.


„Няколко седмици преди встъпването в длъжност на новата американска администрация е важно да се запази възможността за преговори с Иран, за да може спорът за ядрената програма на Иран да бъде разрешен чрез преговори. Ето защо призоваваме всички страни да се въздържат от всякакви стъпки, които биха могли да доведат до по-нататъшна ескалация на ситуацията", заяви говорител на германското външно министерство пред Ройтерс .


Мохсен Фахризаде, висш ирански ядрен физик с тесни връзки с отбранителната промишленост, беше убит в петък, както се съобщава, от неидентифицирани въоръжени мъже, които направиха засада на колата му в Техеран.


Аятола Али Хаменей, върховният лидер на Иран, обеща „твърдо да преследва извършителите и командирите на нападението". Няколко висши ирански служители посочиха Израел като вероятен виновник.


Фахризаде беше наричан „Иранският Опенхаймер" от някои западни медии, тъй като се твърди, че е ръководил военната ядрена програма. Техеран отрича да е опитвал да военизира ядрената си индустрия.


През 2015 г. Иран се съгласи с някои ядрени ограничения в замяна на облекчаване на санкциите и други предимства, но администрацията на Тръмп наруши своята част от многостранното споразумение. Израел възрази срещу сделката още преди да бъде подписана.


Германия е сред подписалите сделката за JCPOA и активно се бори за нейното запазване. Оттеглянето на САЩ обаче постави европейските компании под заплаха да бъдат санкционирани за правене на бизнес с Техеран. Иранските власти обвиняват европейското правителство, че се е предало пред „тормоза на Тръмп".


Нито една страна не е поела досега отговорност за засадата на Фахризаде. Израел предстои да коментира иранските обвинения.

Станете почитател на Класа