Чуждестранна намеса - Грета Тунберг призова американците да подкрепят Джо Байдън

17-годишната шведска гражданка и климат-активистка Грета Тунберг насърчи „избирателите в САЩ да се организират и да гласуват за Джо Байдън", въпреки че твърди, че „не участва в политиката".


Тунберг даде одобрението си на туит от списание Scientific American, в който се казва на " избирателите да защитават науката, вместо да я унищожават, като гласуват против Доналд Тръмп през ноември".


„Никога не се занимавам с партийна политика. Но предстоящите избори в САЩ са над всичко това ", заяви 17-годишната, която в миналото беше критична към Тръмп, въпреки правилото си „не на партийната политика ".


„От гледна точка на климата това е много далеч от достатъчно и много от вас, разбира се, подкрепят други кандидати", продължи тя. "Но, искам да кажа ... вие знаете, по дяволите!"


В последващ ретуит, Тунберг сподели съобщение от активистката и авторката Наоми Клайн, обещаваща „да накара Байдън да забрани фракинга", въпрос, който републиканците вече са капитализирали, тъй като Байдън е казвал в миналото, че ще го забрани, но сега твърди, че няма.


Тунберг вече започна да получава отблъскване за подкрепата на кандидат от една от двете големи политически партии в САЩ, особено за този, който няма да забрани фракинга - противоречива практика сред климатичните активисти.
Единственото нещо, заради което Байдън изглежда привлекателен, е, че той не е Тръмп.


Публичният профил на Тунберг отскочи рязко, откакто тя започна да води вирусни училищни стачки в родината си, което популяризира нейната активност. Оттогава тя бе отличена с Time's Person of the Year и бе номинирана за Нобелова награда за мир през 2019 г., въпреки че дори няма 18 години.


Тръмп разкритикува Тунберг, когато беше избрана от Time и каза, че тийнейджърката „трябва да работи по своя проблем с управлението на гнева, а и да се държи по-скоро като типичен тийнейджър".


Тунберг можеше да насочи вниманието си към основните кандидати на трети страни, а както щеше да е най-логично – към номинираният от Зелената партия Хауи Хокинс. Хокинс дори се описва като „оригиналния зелен дилър на Нова Зеландия" и е превърнал изменението на климата в центъра на своята платформа, обещавайки „100 процента чиста енергийна система" до 2030 г. Той също така е за забрана на фракинга. Фактът, че не го направи, хвърля дебела тъмна сянка върху истинските мотиви на противоречивата активистка.

Станете почитател на Класа