Руският Стивън Хокинг

Иван Бакайдов е компютърен учен от Санкт Петербург, който, въпреки че страда от церебрална парализа, иска да покаже на света, че това не е пречка за комуникацията. Младежът на 22 години измисли програма, способна да произнася думи за хора с различни увреждания, включително имащи проблеми с говора.


Бакайдов създаде портал, наречен Linka, който предлага услугата на 4 компютърни програми, които ви позволяват да говорите по алтернативен начин: за тези, които могат да използват клавиатура, за тези, които могат само да натискат бутон, за тези, които могат да натискат големи букви на таблет и за тези, които могат да натискат изображения на екран. След това устройството ще произнесе въведения текст или избраното изображение на всеки език.


Компютърният учен уточни, че периодично актуализира услугата си и хората могат да намерят подробни инструкции и техническа поддръжка на уебсайта. Също така, за разлика от техните чуждестранни аналози, програмите, създадени от Бакайдов, могат да се изтеглят безплатно, каза компютърният учен в разговор с Life.


"Мисля, че държавата трябва да помогне на хората с увреждания. Сега трябва да платите, за да получите удобна инвалидна количка. Не съм съгласен с това. Затова засега програмата ми се разпространява безплатно за всички. И после по-късно ще получавам пари за нея, но само от тези, които имат тези пари ", каза той.


Освен това наскоро младежът отиде още по-далеч и създаде програма за инвалиди, които могат да движат само очите си. За да я използвате, просто трябва да закупите устройство за проследяване на очите и да инсталирате приложението, обясни компютърният учен. След това на екрана ще се появи виртуална клавиатура и потребителят трябва да фиксира погледа си върху буква само за една секунда. След като думата или фразата са „написани", човекът ще трябва да насочи поглед към иконата за гласово активиране и роботът ще прочете текста. "Основното е правилно да калибрирате очния тракер. Не е трудно, има инструкции", каза Бакайдов.


Младежът влезе в списъка на Forbes тази година като един от най-обещаващите руснаци до 30 години в категорията „социални практики". Бакайдов обаче разкри, че средният му месечен доход е около 50 000 рубли (около 646 долара), от които малко повече от половината идват от държавни субсидии.Той коментира и сравняването му със Стивън Хокинг. "Не съм съгласен с тези, които ме наричат руският Стивън Хокинг. Той е страхотен физик, а аз съм програмист."

Станете почитател на Класа