Microsoft предупреди за опасен „злонамерен софтуер“, засягащ мобилните телефони с Android

Американската технологична компания Microsoft предупреди в четвъртък за откриването на опасен „рансъмуер" - зловреден софтуер, който се деактивира само след плащане на определена сума пари. Той използва сигнала за повикване и функцията за преместване на приложения във фонов режим при заключен екран на мобилните телефони, като показва съобщение с искане за плащането.


След като новооткритият „рансъмуер", известен като AndroidOS / MalLocker.B, бъде инсталиран на устройството, той заключва екрана, показващ съобщение, предполагаемо изпратено от полицията, в което се съобщава за извършване на престъпление и изисква заплащане на глоба за нарушението, обясни Microsoft.


Въпреки че този тип „софтуер" не е нов, начинът, по който AndroidOS / MalLocker.B хваща мобилните телефони, е нов. Според експерти този нов „рансъмуер" използва известието за входящо повикване на първо място, за да покаже съобщение, което покрива целия екран.


След като бъде внедрен, зловредният софтуер използва функцията „onUserLeaveHint ()", използвана за оставяне на работещо приложение във фонов режим, за да фиксира съобщението на екрана и да направи невъзможно потребителят да използва мобилния си телефон.


Компанията също така отбеляза, че заплахите за телефоните са станали по-усъвършенствани с течение на времето, поради което подчерта своята констатация, "като се има предвид, че този злонамерен софтуер показва поведение, което не е било виждано преди, той може да отвори врати за друг следваш зловреден софтуер".


Този злонамерен софтуер се разпространява бързо в интернет чрез изтегляне на приложения за операционни системи Android от форуми и уебсайтове на трети страни, така че Microsoft съветва да се използват само официалните сайтове.

Станете почитател на Класа