Арест в Испания за софтуерния гений Джон Макафи

Човекът с необикновен характер, който стои зад антивирусния софтуер McAfee, е живял буен живот, включващ обвинение в убийство и сега е арестуван за укриване на данъци. Законът най-накрая настигна пионера на антивирусния софтуер Джон Макафи, но дали това означава край на необичайните ескапади на този параноичен пират?


Роден като син на американски военнослужещ и британска майка във Великобритания, Макафи, чието едноименно приложение все още се предлага заедно с операционната система на повечето компютри с Windows, купи къща на остров край бреговете на Белиз в Централна Америка.


Докато богатството му беше оценено на 100 милиона долара, скромната му покупка беше колекция от малки, спретнати бунгала, свързани с покрити пътеки точно на плажа. По това време мястото беше празно, защото бившите собственици бяха загинали в морето по време на урагана Кейт от 2000 г. Макафи купи мястото и разчисти отломките. Но не всичко беше райско за най-новия жител на райския остров.


По своята същност тази отдалечена дестинация привлича хората, които не искат да бъдат намерени. Обилното пиене и опитите да убедят преминаващите туристи да инвестират в последните им бизнес измами са любимите занимания на местните жители, чиито редици се умножават предимно от постоянен поток американски емигранти, търсещи да живеят там, където никой не задава твърде много въпроси.


Като част от ключовия маршрут между Колумбия и Мексико, Белиз отдавна е междинна спирка за трафикантите на кокаин. Бързи лодки, натъпкани с кокаин и резервоари с гориво, предприемат тридневно пътуване от Колумбия до изолираните и пустеещи плажове и брегове край континенталната част на Белиз, откъдето да продължат пътуването си, като пристигналите лодки биват просто изоставени или потопени.


Така към тази полузаконна общност от измамници, собственици на курорти, туристи и пенсионери от САЩ, се присъедини и Макафи. Компания му правеше харем от млади местни жени, докато банда непристъпни млади мъже, носещи щурмови пушки, патрулираха по плажа му.


Непосредственият му съсед Грег Фол притежаваше чифт кучета, чийто упорит лай доведе до спор с Макафи, а когато животните бяха намерени отровени и самиат Фол мъртъв с огнестрелна рана в главата през 2012 г., полицията се зае да издирва Джон като заподозрян.


Макафи се скри в дупка, която беше изкопал в пясъка, с картонена кутия над главата, а по-късно избяга в съседна Гватемала, блогирайки по пътя и давайки интервюта за световната преса, за да се подиграва на властите в Белиз и да възхвалява собствения си гений при избягване на залавянето. Това бяха комични неща и щеше да е смешно, ако не бе фактът, че е застрелян човек.


При липса на договор за екстрадиция между Белиз и Гватемала, Джон успя да намери пътя си обратно към Щатите през 2013 г. и оттогава той обиколи света, изгради култово следване в социалните медии с милион фенове в Twitter и се опита да популяризира криптовалути, пое консултантска работа и ангажименти за лекции. Той също така продаде правата върху историята на живота си, която се появи в Netflix като 'Gringo: The Dangerous Life of John McAfee'.


През 2018 г. съд във Флорида призна Макафи за „отговорен за смъртта на Грег Фол" и му нареди да плати на семейството на починалия човек 25 милиона долара. Миналата година той и петима негови сътрудници бяха арестувани в Доминиканската република по подозрение, че са пътували с яхта, превозваща висококалибрени оръжия, боеприпаси и военна екипировка.
През цялото това време Макафи туитва и се хвали с подвизите си, подклаждан от последователите, които се радват на смесицата от забавление и фантазия, които сега са акциите на 75-годишния бивш служител на НАСА, играеш вечната игра на „Хвани ме, ако можеш".


Сега тази игра завърши на летище El Prat в Барселона, с простия проблем за неплатени данъци, което изглежда е окончателният финал на този герой.


Докато животът бе пъстър с Джон Макафи наоколо, понякога хората, привлечени в орбитата му, са сериозно наранени или дори плащат с живота си след разправия с компютърния инженер. Но този арест може би сигнализира края на дивата му кариера.


В края на краищата данъчните бяха тези, които спряха Ал Капоне. Може би сега ще направят същото с Джон Макафи.

Станете почитател на Класа