Дутерте призова Тръмп да води война срещу Китай

Филипинският президент Родриго Дутерте призова САЩ да "направят първия изстрел" срещу Китай, ако наистина го искат, в спора за Южнокитайско море. Освен това президентът помоли Вашингтон да не използва съюзниците си като „стръв", съобщава медията Global Nation.

 

„САЩ винаги ни тласкат, подстрекават ни, използват ни като стръв, какво мислите, че филипинците са земни червеи? Сега им казвам, докарайте самолетите си и вашите кораби в Южнокитайско море, дайте първия изстрел" заяви Дутерте.


"Ние имаме пакт за взаимна защита, така че нека го уважаваме." каза президентът.


Той също така поясни, че Филипините не могат да победят Китай. "Не желая да карам моите войници да отидат в устата на ада, за да умрат без да се бият, не мога да направя това", каза той.


Президентът добави, че на военно ниво страната му е "бедна", но ако той успее да управлява в продължение на 20 години, ще има "пет крилати ракети плюс едно оръдие във всяко село."


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео спомена през март, че всяко въоръжено нападение в Южнокитайско море ще наложи действия на "взаимна защита", основани на договора. Министърът на отбраната на Филипините обаче поиска разяснение доколко споразумението може да защити Филипините в бъдеще, предаде Ройтерс.


Това не е първият път, в който Дутерте се обръща с този тон към американската нация. През май той посочи, че Вашингтон е "прекалено лъжлив и не държи на честната си дума", след като не бе постигнато съгласие по сделка с оръжие, според Inquirer.

Станете почитател на Класа