Тръмп премести стрелките на «часовника на «Съдния ден» до критична черта

Заплахата, която представлява ядреното оръжие, беше ясна от самото начало. Това се доказва от проекта на списанието на Чикагския университет "Бюлетин на учените - атомници", започнат през 1947 г. Нарича се "Часовник на Съдния ден".

Същността на проекта е, че върху образа на часовника, периодично публикуван на корицата на списанието е показано времето, оставащо до полунощ, която символизира момента на ядрения катаклизъм. В самото начало часовникът показваше 23:53 часа.

 

 

В зависимост от напрежението в международната обстановка, поканените експерти, сред които са 18 лауреати на Нобелова награда, променят позицията на стрелките.

Буквално на две минути от ядрената война, светът беше по време на Карибската криза. Но поради факта, че конфликтът беше решен бързо, не успяха даже да преместят стрелките.

Но с усилията на президента Тръмп часовникът отново показва 23:58. Това заяви губернаторът на Калифорния Джери Браун, който буквално тези дни стана председател на организацията, която регулира "часовника на Съдния ден".

В речта си той остро разкритикува президента на САЩ, който обяви намерението си да се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) Именно с това е свързано приближаването на "ядрената полунощ".

"Когато човечеството разполага с технология, която може напълно да унищожи цивилизацията, няма нищо толкова важно, заради което да бъде спрян диалога и сериозното обсъждане", каза той.

Впрочем, според Браун, обаче, не само Тръмп е виновен за създалата се обстановка: и двете политически партии на Съединените щати са "слепи" по отношение на глобалната катастрофа.

Този факт, разбира се, не може да не тревожи, но има надежда, че въпреки това правителството на САЩ ще премисли отново и няма да предприеме безразсъдни действия. За сега само е обявено намерението да се оттегли от договора след месец и половина.

Така че още има време да помислят отново.

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа