Facebook е изправена пред глоба от 1630 млн. долара за масираното "хакване"

Facebook може да бъде наказана с глоба до 1630 милиона долара, заради претърпяната една от най-големите компютърни атаки в нейната история, която засегна почти 50 милиона профила, съобщава The Wall Street Journal.

 

Комисията за защита на данните (DPC) на Ирландия, първичен регулатор на неприкосновеността на личния живот в Европейския съюз, съобщи на 29 септември, че "може да глоби Facebook" с този размер за провал на сигурността, според Регламента на ЕС за защита на личните данни, който влезе в сила на 25 май.

 

Съобразно тези разпоредби, компаниите които не могат да предприемат ефективни мерки за защита на потребителските данни, могат да бъдат санкционирани с до 4% от общия им годишен доход: 1630 милиона долара, в случая на компанията на Марк Цукерберг.

 

Ирландският орган призова Facebook да предостави повече подробности за това колко европейски потребители са били засегнати от инцидента и посочи, че до този момент, компанията е била "неспособна да изясни естеството на нарушението и на риска за потребителите."

 

На 28 септември Facebook обяви че е претърпяла "проблем със сигурността", който засегна най-малко 50 милиона профила. Компанията установила, че около три дни по-рано хакерите се възползвали от уязвимост в кода, засягаща това как другите потребители виждат дадената биография, което им позволило да осъществят достъп до който и да е уязвим профил.

 

ФБ твърдо заяви, че е решила проблема, но накара 90 милиона потребители да "рестартират сесията" и им изпрати известие, за да обясни фактите.

Станете почитател на Класа