Тръмп: Споразумението между САЩ, Мексико и Канада е "най-голямото" постигано досега

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че новото споразумение, постигнато между Вашингтон, Мексико и Отава, е "най-голямото търговско споразумение в историята на Съединените щати".

 

"Споразумението ще управлява почти 1.2 трилиона долара в търговията, което го прави най-голямото търговско споразумение в историята на САЩ", каза Тръмп от Белия дом. Също така, президентът каза, че това е "наистина историческа новина", съобщава USA Today.

 

„Това ни поставя в положение, в което никога не сме влизали. Това е невероятно споразумение за всички нас" каза Тръмп.

 

Новото споразумение, постигнато в неделя вечер, ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA) и сега ще се нарича Споразумение между САЩ, Мексико и Канада (USMCA).

 

Тръмп изрази надежда, че споразумението ще бъде одобрено бързо от Конгреса, но предупреди, че никога не знае със сигурност какво ще направят конгресмените. "На теория, няма да има проблем", призна президентът.

 

От друга страна, Тръмп заяви, че митата, наложени върху стомана и алуминий, внесени от Мексико и Канада, ще останат в сила.

 

Президентът посочи, че митата ще останат в сила за известно време: "до момента, в който можем да направим нещо различно, например квоти, може би, така че нашата индустрия да бъде защитена". "Ние няма да позволим нашата стоманодобивна индустрия да изчезне", добави той.

 

Преговарящите от САЩ настояха всички промени в митата, в сила от юни, да бъдат обсъждани отделно от търговското споразумение, съобщава The Wall Street Journal.

 

Оскар Рохас, професор по икономика, смята, че новото търговско споразумение е необходимо за Доналд Тръмп за неговата търговска война срещу Китай.

 

Според анализатора, " САЩ призоват за редустриализация на страната си, така че Вашингтон ще поставят в своя полза всичко, от което се нуждаят, както в чужбина, така и вътрешно".

Станете почитател на Класа