Русия разкрива какво може да носи в космоса тайният американски кораб X-37

Русия не знае целта, която Съединените щати преследват с космическия кораб за многократна употреба X-37, но не изключва възможността той да се използва за транспортиране на оръжия. Това заяви Дмитрий Рогозин, ръководител на руската Федерална космическа агенция (Роскосмос), по програмата на Перви Канал на Русия.

 

Рогозин заяви, че Москва не е получила, нито очаква да получи "официално обяснение за целите на X-37, който в продължение на няколко месеца, е бил в космоса, а след това се връща, за да бъде отново изстрелян."

 

Въпреки това, корабът всъщност "може да се използва като носител на оръжия", заяви ръководителят на Роскосмос, който каза, че разполагането на оръжия в космоса ще бъде още по-ефективно, отколкото на Земята, тъй като е почти невъзможно да се открие при атака.

 

Петата мисия на орбиталното тестово превозно средство X-37 бе пусната в орбита през септември 2017 г. от ракета носител Falcon 9.

 

Ръководителят на руската агенция обяви също, че Китай може да участва в проекта за създаване на лунна орбитална станция, предложена от Русия.

 

Според Рогозин, Пекин е важен партньор, така че „не се изключва създаването на научна станция на лунната повърхност да се осъществява в сътрудничество с нашите китайски колеги".

 

В края на септември Рогозин съобщи, че Русия ще предложи нов проект за лунна орбитална станция, вероятно международен.

 

Русия "не може да си позволи да участва в американската програма за лунната орбитална станция по начина, по който проектът сега съществува", заяви ръководителят на агенцията.

Станете почитател на Класа