Contra Magazin: Заради егоизма на Вашингтон трансатлантическото единство се пука по шевовете

Егоистичната политика на САЩ в рамките на икономическата война с другите страни ще доведе до крах на „американската империя“, смята Contra Magazin. По света се формират нови съюзи и алтернативни геополитически и финансови системи, „недосегаеми за дългата ръка на САЩ“. Ако другите страни успеят да се превърнат в икономическа конкуренция на Вашингтон, „ще паднат и последните плочки от доминото на световното господство на американците“, предрича авторът на статията Марко Майер.

Настоящата икономическа война на САЩ срещу повечето други страни доведе до това, че от нея са пострадали не само „политическите противници“, но и съюзниците, а също така и партньорите на американците, пише Contra Magazin. Ръководителят на Белия дом Доналд Тръмп и неговата администрация не забелязват, че заради егоистичната политика на ръководството на САЩ „трансатлантическото единство се пука по шевовете“, отбелязва авторът на статията Марко Майер.

 

 

Дори американските медии отбелязват, че Белият дом води икономическа война с безпрецедентни мащаби, предизвиквайки десетки страни с общо население от два милиарда души и общ БВП, превишаващ 15 трилиона долара. Сред тях са Русия, Иран, Венецуела, Куба, Судан, Зимбабве, Мианмар, ДР Конго, Северна Корея, Китай, Пакистан, Турция и други, изброява авторът на статията. В самата Америка хората се притесняват, че ако Белият дом продължи да провежда такава политика, в определен момент ще бъде достигната критична маса за възникването на алтернативна финансова система „недосегаема за дългата ръка на САЩ“. Подобно развитие на събитията ще подкопае позициите на Америка на световната сцена.

Не трябва да се забравя, че дефицитът на САЩ във външната търговия с Европа е само едната страна от медала, продължава изданието. Работата е там, че американците владеят голям дял от европейските концерни и предприятия. И получените от тях доходи отиват в САЩ, при това ги получава най-вече финансовият елит. Оказва се, че настоящата система е изгодна на първо място на естаблишмънта, а не на обикновените американци. Тръмп иска да промени това, но „действа много тромаво“.

Това води до разпада на „американската империя“ и до появата на нови съюзници и геополитически системи, пояснява Майер. Единствената причина, заради която тези процеси не протичат по-бързо се заключва в това, че американците все още доминират във финансовата система. Но ситуацията постепенно започва да се променя. Доларът вече има появяващи се конкуренти. „Ако другите страни успеят да съставят икономическа конкуренция за САЩ, ще паднат и последните плочки от доминото на световното господство на американците“,заключва Майер.

Станете почитател на Класа