Тръмп е готов да изтегли САЩ от СТО, ако не се подобрят условията за страната му

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще се оттеглят от Световната търговска организация (СТО), ако не се държат добре със страната му.

"Ако не е наред (посоката), аз ще се оттегля от СТО", каза Тръмп в интервю за Bloomberg News в Белия дом.

Според агенцията, излизането на Вашингтон от СТО, би навредило сериозно на многостранната търговска система след Втората световна война, за изграждането на която помогнаха самите САЩ.

Президентът на САЩ обяви миналия месец, че САЩ са в много неблагоприятно положение, тъй като в продължение на много години са третирани "много зле" от СТО и че базираната в Женева агенция трябва да "промени курса".

САЩ започнаха своята "търговска война" през март тази година с обявяването от Тръмп на мита, 25% върху вноса на стомана и 10% върху алуминия. На 6 юли влезе в сила митническо увеличение от 25% за китайски стоки за стойност 50 000 милиона долара годишно. На 10 август Вашингтон разреши удвояването на тарифите за стомана и алуминий от Турция, които бяха определени съответно на 50% и 20%.

Агресивните икономически мерки на САЩ от своя страна предизвикаха поредица от отговори от засегнатите страни, включително от Китай, Турция, Русия и страните-членки на ЕС.

Междувременно Федералният резерв на САЩ предупреждава, че ескалацията на търговските спорове на международно ниво представлява икономически риск за страната, както беше съобщено на неотдавнашната среща на членовете на централната банка.

"Развива се продължителен мащабен спор, това ще има неблагоприятно въздействие върху бизнес средата, инвестиционните разходи и заетостта", казват от организацията.

Станете почитател на Класа