Франция се противопоставя на "търговската война в САЩ, управлявана от закона на джунглата"

Текущата търговска политика на Вашингтон за едностранни мита се основава на "закона на джунглата", заяви френският министър на финансите Бруно Ле Мер, който предупреждава, че търговската война вече е станала реалност.

 

"Световната търговия не може да се основава на закона на джунглата, а едностранното увеличение на митата е законът на джунглата, законът за най-годните ... това не може да бъде бъдещето на глобалните търговски отношения", заяви Ле Мер, от Буенос Айрес, където се проведе среща на финансовите министри на Г-20 на 21 и 22 юли.

 

Според министъра този закон само ще "отслаби растежа, ще заплаши най-крехките държави и ще има катастрофални политически последствия".

 

Ле Мер увери, че ЕС не може да обмисли споразумение за свободна търговия със САЩ, без Вашингтон да оттегли митата си за стомана и алуминий, предаде Ройтерс. От своя страна министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин защити митата и призова ЕС и Китай да отворят пазарите си, за да позволят свободна конкуренция.

 

"Ние отказваме да преговаряме с пистолет в слепоочието", каза Ле Мер, като добави, че Франция и Германия са съгласни, че Вашингтон трябва да направи първата стъпка, като премахне митата.

 

На 15 юли американският президент Доналд Тръмп описа ЕС като "враг" на САЩ в търговската сфера.

 

"Всички ние, особено европейските страни, се притесняваме от търговската война, започнала преди няколко седмици, тази търговска война само ще създаде губещи, ще унищожи работни места и ще засегне глобалния растеж. Призоваваме САЩ да уважават многостранните правила и своите съюзници ", заяви френският министър.

Станете почитател на Класа