Германия иска да наеме чуждестранни войници

Въоръжените сили на Германия проучват идеята за отваряне на редиците си за чужденци, за да се справят с недостига на родни наборници. Augsburger Allgemeine съобщава за това, като посочва, че целта е да привлече външни лица, с обещанието за предоставяне на немско гражданство.

 

Идеята се основава на предположението, че всеки, който реши да рискува живота си за Германия, заслужава да бъде гражданин на тази страна. "Бундесверът [въоръжените сили] ще расте, нуждаем се от квалифициран персонал, затова се опитваме да се справим с всички възможни варианти", каза говорител на военните в немския вестник.


Въпреки това чужденците, които германското министерство на отбраната би могло да покани във въоръжените сили, са ограничени до гражданите на Европейския съюз "в рамките на европейското свободно движение", обясни говорителят Флориан Хан от християнския Социален съюз на Бавария ( CSU), който е представил предложението.

 

Но фракцията на германските социалдемократи (СПД) критикува намерението, като заявява, че всеки наемник трябва първо да стане германски гражданин, преди да се присъедини към редиците на армията. Карл-Хайнц Брюнер, говорител на тази партия за отбранителната политика, прогнозира, че ако това бъде предложено, Бундесверът ще стане "един вид наемна армия".

 

Малко европейски страни позволяват на чужденци да служат в техните армии, каквато е Франция, с чуждестранната си легион, отворен за гражданите на всички държави, и Испания, която обикновено набира граждани на някои испаноезични държави. Обединеното кралство набира граждани на Общността, които са пребивавали в страната, а Русия ускорява процедурите по гражданство на войници от бившите съветски републики по договор.

Станете почитател на Класа