Представят първото лекарство, показващо положителна тенденция при пациенти с Алцхаймер

Днес няма ефективно лечение за болестта на Алцхаймер, но последният опит за ново лекарство изглежда предлага положителна перспектива в борбата с тази болест, съобщава USA Today. Лекарството ще бъде представено на най-голямата годишна изследователска конференция по тази болест, която започна вчера в Чикаго, САЩ.

 

Според медията, експерименталното лекарство наречено BAN2401 изглежда елиминира амилоида, протеин, който е отличителен белег на болестта на Алцхаймер. Всички предишни опити, които атакуват амилоида, дори и тези, които струват стотици милиони долари, са се провалили при пациентите. Новото проучване показва, че провалът се дължи на факта, че са приложени късно и в недостатъчни количества.

 

"Трябва да започнете да действате рано и да бъдете много агресивни", казва Рейза Спелинг, директор на Центъра за изследване и лечение на болестта на Алцхаймер в болницата "Бригъм" и женската болница в Бостън.

 

Според представители на американската компания Biogen, която развива лекарството с японската компания Essai от осемнадесет месеца, пациенти получили най-високата доза, са имали драматичен спад на амилоида в мозъка и прогресията на заболяването е намаляла. Въпреки това изследователите признават, че все още не е ясно кога точно трябва да започне лечението.

 

Въпреки че анти-амилоидните лекарства все още се смятат за най-обещаващи за лечение на ранните форми на болестта на Алцхаймер, изследователите разработват и лекарства, които действат върху други аспекти на болестта. Така, позитронната емисионна томография или PET може да визуализира натрупването на друг протеин, характерен за болестта на Алцхаймер, наречен тау.

 

Проучванията понастоящем са в ход, за да се види дали лекарствата, които премахват тау протеин, ще бъдат от полза за хората с болестта на Алцхаймер.


Според учения комбинацията от лечения, може би антиамилоиден препарат и друг - антитау, може да бъде най-добрият подход, особено когато болестта се развива.

Станете почитател на Класа