Тръмп иска да наказва играчите от НФЛ, които коленичат на химна

Американският президент Доналд Тръмп отново призова за дисквалификация на играчи от Националната футболна лига (НФЛ), които показват неуважение към американските национални символи.

 

"Дебатът за националния химн по време на мачовете в NFL отново е жив, не мога да повярвам, не е ли споменато в договора, че играчите трябва да са изправени, с ръце на сърцата си? Комисарят на лигата , който печели 40 милиона долара, трябва да направи изявление: който коленичи за първи път: вън за един мач, ако коленичи за втори път: вън за сезон или без заплата! ", написа президентът в своя Twitter профил.

 

Жестът на колениченето на националния химн, се счита от много спортисти за начин да протестират срещу расизма и полицейската бруталност в САЩ.

Инициативата беше стартирана от играча Колин Каперник миналата година, когато той отказа да се изправи по време на националния химн. "Няма да стана, за да покажа гордост пред знамето на страна, която потиска черните и цветнокожите хора", каза той.

 

Реакцията на американския президент беше незабавна и няколко пъти призова за бойкот на игрите, докато играчите "спрат неуважението", отказвайки да се изправят, докато се пее националния химн. Освен това той поиска от НФЛ да издаде правило за забрана на такива жестове.

 

През октомври миналата година вице-президентът на САЩ Майк Пенс се оттегли от футболен мач, когато някои играчи от НФЛ не се изправиха, когато звучеше националният химн. Коментирайки инцидента, Тръмп разкри, че самият той помолил Пенс да напусне стадиона, ако някой от играчите покаже такова неуважение към своята страна.

Станете почитател на Класа