Facebook прекрати сътрудничеството с фирма, която споделя данни с трети страни

Facebook е спряла сътрудничеството си с базираната в САЩ "Crimson Hexagon", базирана в Бостън (Масачузетс), защото има договори с американското правителство, съобщава The Wall Street Journal.

 

През последните години фирмата е подписала договори за анализ на обществените данни на потребителите на Facebook. Според публикацията, сред клиентите на аналитичната фирма са по-специално няколко правителствени отдели на САЩ и Турция, както и руска организация с нестопанска цел, специализирана в изследванията в областта на политиката.

 

Crimson Hexagon работи с малък надзор от Facebook, след като е извлекла обществени данни от социалната мрежа, съобщава списанието, цитирайки повече от дузина хора, запознати с въпроса. Правителствените договори не са били предварително одобрени от Facebook.

 

В петък Facebook прекъсна приложенията на Crimson Hexagon от социалната мрежа и Instagram и започна широко проучване за използването на лична информация на потребителите от фирмата. Представители на Facebook планират да се срещнат с екипа на Crimson Hexagon през следващите дни, за да анализират случая.

 

През март тази година, известната социална мрежа бе в окото на урагана, когато се разкри, че консултантската фирма Кеймбридж Аналитика е използвала личните данни, за да изгради профили на американските избиратели и по този начин да повлияе на президентските избори през 2016 г., в които победител стана Доналд Тръмп. Това предизвика вълна на недоверие, довела до загубата на милиони долари за компанията. В допълнение, това принуди Зукърбърг да се извинява и да свидетелства пред американските депутати.

Станете почитател на Класа