Хасан Рохани: "Ние сме разочаровани от европейските предложения относно ядреното споразумение"

Президентът на Иран, Хасан Рохани, в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел в четвъртък, каза, че пакетът от предложения за европейските страни, за да продължат да си сътрудничат в рамките на ядреното споразумение, е " разочароващ", съобщава официалният уебсайт на иранския президент.

 

"В пакета, предложен от европейските страни, липсват практически подход и специфичен метод за сътрудничество", добави иранският президент.

 

Също така, Рохани подчерта, че в резултат на оттеглянето на САЩ от многостранната ядрена сделка, са възникнали проблеми в икономическия, банковия и петролния сектори, тъй като някои чуждестранни инвеститори са започнали да се отнасят "скептично" към продължаване на работата им в Иран.

 

В същото време персийският лидер изрази надежда срещата между външните министри на страните-членки по ядреното споразумение, която ще се проведе във Виена (Австрия) на 6 юли, да даде "ясен, директен и обещаващ сигнал" за продължаване на сътрудничеството между държавите-членки и Иран по споразумението.

 

От своя страна Меркел заяви, че е необходимо да се продължи обсъждането подробностите на предложенията, като посочва, че Берлин не възнамерява да се оттегли от ядреното споразумение.

Станете почитател на Класа