Иран в ОПЕК: "Нефтът може да стигне 100 долара за барел заради Тръмп"

Вината цените на петрола да се повишават е на президента на САЩ, Доналд Тръмп и реториката на неговите туитове, а не на Организацията на страните износителки на петрол, казва представителят на Иран в ОПЕК, Хосеин Кампур Ардебили.

 

В коментар, цитиран от Ройтерс, той обвини Тръмп в "ненужно висока цена, която ще трябва да понесат всички потребители по целия свят, особено на бензиностанциите в САЩ." Той предсказа, че "цената ще стане над $ 100 за барел".

 

В друг коментар той обръща внимание на причините и обстоятелствата за това увеличение:

 

"Туитовете ви са увеличили цените с най-малко 10%", каза Ардебили, обръщайки се директно към президента на САЩ. "Моля, оставете това, или ще пораснат още повече".

 

По този начин реагира иранският представител на публикацията на Тръмп в Twitter, в която на 4 юли напомни на ОПЕК "че цените на бензина се покачват и те правят малко, за да помогнат." "По-скоро се импулсира движението на цените нагоре в момент, когато за малко долари САЩ защитават много от вашите членове ", намекна президентът, настоявайки след това: "намалете цените сега."

 

Ардебили също припомни, че Вашингтон се опитва да посее раздор между Техеран и Рияд. Въпреки това, по негово мнение, "братята в Саудитска Арабия са горда, образована и зряла мюсюлманска нация, която няма да му позволи да говори с тази реторика."

 

От май, Ислямската република е подложена на нова вълна от санкции от Съединените щати, които затварят достъпа на иранския петрол до американския пазар и възпрепятстват трети страни да го купуват.


Вашингтон напусна споразумението на секстета на международните медиатори с Иран за ядрената му програма, подписано през 2015 г.

 

В края на юни, президентът Тръмп поиска от Рияд ОПЕК да увеличи дневното производство на петрол на 2,000,000 барела

Станете почитател на Класа