Китай "остри" основното си оръжие срещу САЩ

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, е наредил на американското министерство на финансите да подготви и да активира серия от ограничения по отношение на китайските инвестиции в американски компании и нови фирми в секторите аерокосмически и роботизация, съобщи Financial Times.

 

Тези ограничения имат за цел да задушат способността на Китай да инвестира или да придобива американски компании в индустрии, идентифицирани от Пекин в плана "Made in China 2025", според официални лица, запознати с въпроса.

 

Не напразно планът на китайския президент, Си Дзинпин, цели Китай да води в световен мащаб секторите космически, изкуствен интелект, роботика, медицински изделия и железопътни линии.

 

При това положение, основното оръжие на Китай за защита срещу отрицателните последици от американските мерки, е юанът.

 

На 25 юни Централната банка на Китай обяви, че ще намали с 0,5% нормата на задължителните банкови резерви, които търговските банки трябва да поддържат в сметките на главния финансов регулатор.

 

Според Ройтерс тази мярка би довела до освобождаването на 108 000 млн. долара, които ще се използват за отпускане на заеми в местни компании и за поддържане на китайския икономически растеж.

 

Друга последица от инвестиране на такава голяма сума, е намаляване обмяната на юани за долари, което също е предвидено от китайското правителство. Такава мярка ще направи цените на китайските продукти по-привлекателни и ще оскъпи износните цени в долари.

 

В допълнение към тези ограничения, администрацията Тръмп би могла да приложи Закона за икономически сили при международни спешни случаи (IEEPA), което би дало широки правомощия на президента на страната, в случай на икономическа ситуация. Одобрен през 70-те години на миналия век, този закон беше използван за налагане на санкции срещу държави като Иран и Северна Корея.

Станете почитател на Класа