Използват ли САЩ срещу Китай същото "оръжие", използвано успешно срещу Япония?

Чрез налагане на мита върху вноса от Китай, САЩ казват на азиатската страна да разработи свой собствен пазар, без помощта на САЩ, казва професор Панос Мордукутас, ръководител на Департамента по икономика в Университета в Лонг Айлънд (Ню Йорк) в статия за Forbes.

 

Според него, същото съобщение е изпратено от Вашингтон до Япония, когато на 22 септември 1985 г. когато САЩ, заедно с Франция, Германия, Великобритания и Япония, подписаха Договора Плаза, който предвижда обезценяването на щатския долар спрямо японската йена и германската марка, за решаване на проблема с търговския дефицит на САЩ.

 

Професорът си спомня, че веднага след подписването на споразумението японската икономика претърпя голямо подобрение. Въпреки това, дългосрочният ефект на споразумението е имал отрицателни последици за азиатската страна, и в крайна сметка икономиката й навлезе в продължителна стагнация, период, известен като "загубеното десетилетие", което все още продължава и днес.

 

В този смисъл, казва Мордукутас, не е ясно дали Китай може да бъде сполетян от същата съдба като Япония, защото въпреки че азиатския гигант все още няма демографските проблеми на Япония, но пък и не разполага с новаторския й дух.

 

Китайският вътрешен потребителски пазар има голям потенциал, но от своя страна Пекин се нуждае от развитие на институции и политики, които да насърчават потребителската икономика. Според професора тези мерки са трудни за изпълнение поради няколко причини.

 

По-конкретно, Мордукутас припомня, че тъй като китайските банки обикновено са държавни, заемите се разпределят чрез "политически мандат, а не чрез пазарни сили".

 

Освен това липсата на ефективна система за социално подпомагане изисква поддържането на високи нива на спестявания, което се влошава от големия дълг на Китай.

 

В същото време, това което определено отличава Китай от Япония, според него е фактът, че Пекин исторически знае как да устои на "чужд търговски натиск", въпреки че не е ясно дали финансовите пазари са готови за този сценарий.

Станете почитател на Класа