Ево Моралес критикува влизането на Колумбия в НАТО

Президентът на Боливия Ево Моралес заяви, че влизането на Колумбия в Организацията на Северноатлантическия договор НАТО е "военна агресия срещу цяла Латинска Америка".

 

"За мен, аз се надявам да не се лъжа, ще има военен контрол от Колумбия на цяла Латинска Америка", каза боливийският президент по време на речта, която той изнесе пред клуб Валдай в Москва.

 

"Решения, взети под куршуми, под интервенции, не са никакви решения", подчерта Моралес, който смята, че самите народи трябва да съдят "техните президенти, правителствата си, за този вид споразумения, като темата за НАТО. "

 

На 31 май президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос подписа споразумение с НАТО, с което даде на страната си статут на "глобален партньор" на Алианса.

По време на посещението си в руската столица, Ево Моралес се срещна с руския президент Владимир Путин, когото покани да посети Боливия.

 

Двамата лидери се споразумяха да укрепят двустранния политически диалог, за да координират своите позиции и сътрудничество с цел "поддържане на международния мир и сигурност, опазване на човешките права и осигуряване на устойчиво развитие", се казва в съвместното изявление.

 

В допълнение, Путин и Моралес са решили "да защитават на международната сцена общите интереси, свързани с укрепване на полицентричния характер на съвременния свят, централната координираща роля на ООН и върховенството на международното право".

 

В този документ, лидерите на Русия и Боливия разкритикуваха "незаконното екстериториално прилагане на националните закони и използването на принудителни мерки, включително икономически санкции" и потвърдиха решимостта си да си сътрудничат в борбата с глобалните предизвикателства и заплахите за световната икономика.

Станете почитател на Класа