Ангела Меркел нарече съобщенията на президента Тръмп за Г-7 "поучаващи и депресиращи"

Решението на президента на САЩ, Доналд Тръмп, да не подпише заключителното комюнике на срещата на Г-7, която се проведе 8-9 юни в Канада, е депресиращо, заяви в неделя канцлерът Ангела Меркел, по телевизионния канал ARD.

 

"Отхвърлянето на решението [да подпише изявлението] чрез съобщения, разбира се, е поучително и също малко депресиращо", каза Меркел, цитирана от местната преса. Тя също така каза, че Берлин "подкрепя документа, който вече е приет и валиден".

 

Канцлерът посочи също така, че Германия и ЕС вече не могат да се доверят на САЩ, но Берлин възнамерява да продължи диалога с Тръмп.

 

"Няма причина да напускаме диалога", каза Меркел, подчертавайки, че тя ще продължи да води преговори с американския президент на срещата на високо равнище на НАТО, която ще се проведе през юли в Брюксел (Белгия). - Няма да е лесно - призна Меркел.

 

Западът трябва да поддържа диалог с Русия, за да се справи с проблемите в Украйна и Сирия, както и за решаването на други кризи, но за да стане връщането към формата на Г-8, трябва да бъде постигнат напредък в прилагането на споразуменията от Минск, каза Меркел.

 

Тя също така разкри, че лидерите на Г-7 попитали Тръмп – който на срещата на върха говори за завръщането на Русия в групата – за причините за такова предложение, а отговорът на американския президент не е успял да ги убеди.

Меркел обясни, че Тръмп заявил: "Русия играе важна роля по въпросите на войната и мира, която, разбира се, не подлежи на съмнение", но Г-7 се състои от страни, които "споделят общи ценности."

 

В същото време германският канцлер не изключи възможността да отиде в Русия по време на Световната купа през 2018 г. и да се възползва от възможността да проведе политически преговори. "Това може да бъде полезно", каза Меркел, като отбеляза, че такова пътуване не противоречи на нейните принципи.

Станете почитател на Класа