Призраците на Гуантанамо

  • Гуантанамо стана печално известен през 2002 г., когато САЩ започва да държи там стотици мъже, заподозрени в тероризъм, повечето без никакво съдебно решение. Той поддържа своята скандална репутация от многократните твърдения за изтезания. Въпреки това, военната база успява да навърши повече от един век на кубинска почва. Кореспондентите на RT Оливър Замора и Сеговия Брисио разказват за призраците зад тези спорни съоръжения от двете страни на оградата.

    Районът в Гуантанамо, Куба, е военноморска база на САЩ,откато през 1903 е загубил първоначалната си стратегическа цел и се е превърнал в катализатор на напрежението между Вашингтон и Хавана. Сега е военен затвор за заподозрени терористи, където, според докладите, са нарушавани човешките права.

    След появата на тази база на САЩ, последиците за местното население са неминуеми. Жителите на на малкия град Кайманера свидетелстват, че пехотинците скоро превръщат града в голям публичен дом, пълен с барове, където порокът и алкохолът отбелязват ежедневието на неговите обитатели.

    Кайманера достига до 27 публични домове, с жени от всички краища на страната, а инфраструктурата "е създадена според нуждите на тези морски пехотинци, които са дошли да харчат".

    След кубинската революция през 1959 г. изчезват всички публични домове и пороци в региона, макар военноморската база на САЩ остава и се превръща в опасен възпламеняващ фокус на напрежение. Хесус Лара и Рафаел Пикера, бивши колеги и основатели на Бригада де ла Фронтера, военна единица, която граничи с Гуантанамо, изброяват колко от техните другари от онова време са били убити или осакатени от провокации и нападения на морските пехотинци от тази база.

    Отминали са напреженията от предишни години. Днес двете страни са в процес на размразяване на двустранните отношения. Въпреки това, тайната е все още част от съоръженията в Гуантанамо и въпреки очевидната откритост на властите пред пресата, ние все още не знаем напълно какво се крие в тях.

Станете почитател на Класа