Москва: "Ракетите на Северна Корея са реална опасност от конфликт"

  • Продължаващото изстрелване на управляеми ракети от Северна Корея представлява реална опасност от военен конфликт в голям мащаб, Пхенян трябва да спре извършването на ядрените си изследвания, докато други страни трябва да спрат действията, които биха могли да доведат до ново напрежение на полуострова Корея, заяви Сергей Рябков, руски заместник-министър на външните работи.

    "На Корейския полуостров се наблюдава тревожна ситуация. Изстрелването на ракети и ядрените опити на КНДР по никакъв начин не допринасят за мира и стабилността в региона, постепенно увеличават напрежението и създават реален риск от мащабен военен конфликт ", се казва в статия, написана от Рябков и изпълнителния секретар на Организацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити (ОДПЗЯО) Ласина Зербо.

    В статията се отбелязва, че КНДР "като държава-членка на Организацията на обединените нации, трябва да се съобразява напълно със своите задължения, да спре провеждането на ядрени опити, ракетните изстрелвания и да се върне към преговорите с шесторката (образувана от Русия, САЩ, Китай, Северна Корея, Южна Корея и Япония)".

Станете почитател на Класа