NASA и Google разкриват скок в квантовите компютри, надминаващи конвенционалните 100 милиона пъти!

Черната кутия в сърцето на съоръжението на НАСА Advanced Supercomputing в Силициевата долина не е много за гледане. С размер на градински навес, тя е по-малка в сравнение с конвенционален суперкомпютър, но вътре в нея се случва нещо доста впечатляващо.

Кутията е всъщност D-Wave 2X квантов компютър, един от най-напредналите примери за нов тип компютър на базата на квантовата механика, които теоретично могат да бъдат използвани за решаване на мега-сложни проблеми за секунди, вместо за години.

Квантовите компютри се базират на коренно различни принципи от днешните компютри, в които всеки бит представлява или нула или единица. В квантовите компютри, всеки бит може да бъде едновременно нула и единица. Така че, докато три конвенционални бита могат да представляват осем стойности (2 ^ 3), то три qubits както ги наричат, могат да представляват всичките осем стойности наведнъж. Това теоретично означава, че изчисленията могат да бъдат проведени при много високи скорости.

Изследванията са все още в ранен стадий и търговската употреба може да бъде отдалечена с десетилетия, но екип инженери от НАСА и Google съобщи, че компютърът D-Wave, изчислявайки оптимизационна задача, е получил отговор 100 милиона пъти по-бързо в сравнение с конвенционален компютър с едноядрен процесор.

"Това което D-Wave прави за секунда ще отнеме на конвенционален компютър с едноядрен процесор 10 000 години, каза Хартмут Невен, директор в Google, по време на пресконференцията за обявяване на резултата. Изследователите виждат голяма обещаваща стъпка, но тя идва с някои уговорки - не на последно място, че компютърът е проектиран за конкретната задача за оптимизация.

Оптимизационният проблем има много възможни начини за достигане до желания резултат. Класическият пример е пътуващ търговец, който трябва да намери най-ефективния маршрут, за да посети редица градове. Когато се прибавят още градове, броят на възможните маршрути се увеличава и скоро те стават твърде много, за да се справи конвенционален компютър в разумен период от време. Подобни проблеми съществуват при космическите мисии и при моделиране контрола на въздушното движение - двете области, за които NASA отделя значителни изчислителни ресурси.

Резултатът е важен за D-Wave Systems, базиран във Ванкувър старт-ъп, който е създал компютъра. Машината на НАСА е една от трите построени D-Wave. Втората е в Националната лаборатория Лос Аламос, а третата е собственост на Lockheed Martin и се използва от Университета на Южна Калифорния. Постижението на Google още не е проверено от независим наблюдател, така че учените все още оценяват най-новите резултати.

Станете почитател на Класа