Тъмнокафявите петна на Германия

Една година след първите маршове на "Пегида" Германия е вече друга - притокът на бежанци силно промени страната. Дяснорадикалните сили стават все по-активни и все по-брутални, а стряскащите случаи на насилие се множат.

 

 

„Купи си солна киселина, защото иначе ще го сторим НИЕ!" - социалната работничка Карен Лариш получава почти ежедневно подобни заплахи. Работата ѝ е насочена срещу проявите на десен екстремизъм в град Гюстро в германската провинция Мекленбург-Предна Померания. „Покрай новата ситуация с бежанците активността на десните екстремисти се засили още повече", казва Карен Лариш. И добавя: "В града ни цари страх".

Броят на деянията с дяснорадикална мотивация достигна своя апогей през август тази година. Само през този един месец са били регистрирани общо 1 450 подобни деяния. За сравнение: през цялата минала година е имало около 200 такива нападения. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер коментира тази статистика с думите: „Паднаха някои цивилизационни задръжки".

Заради бежанците

Последният стряскащ случай на насилие с дяснорадикална мотивация стана в събота в Кьолн, където с нож беше нападната независимата кандидатка за кмет на града Хенриете Рекер, подкрепяна от общо три партии. Според съобщения в медиите, 58-годишният нападател е от години безработен и е членувал в дясноекстремистки групировки. Пред полицията той заявил, че нападението му срещу досегашната сенаторка по социалните въпроси Хенриете Рекер е било мотивирано от омраза към чужденците и от несъгласие с бежанската политика на германското правителство. В неделя Рекер беше избрана за кмет на Кьолн с 52,7% от гласовете.

В началото на септември германското вътрешно разузнаване предупреди за опасността от „дясноекстремистки атентати", а основната причина за новото припламване на десния екстремизъм е притокът на бежанци. Експертите виждат ясна причинно-следствена връзка между двете явления.

Една година след първите му маршове, антиислямското движение "Пегида" се завръща с пълна сила. В началото на миналата седмица в Дрезден демонстрираха близо 9 000 привърженици на "Пегида", скандирайки обидни думи по адрес на бежанците. Демонстрантите носеха и бесилки, предназначени за Меркел и вицеканцлера Габриел.

"Тъмна Германия"

Филм на германската обществено-правна телевизия АРД, озаглавен „Тъмна Германия", показва колко лесно обикновени граждански протести могат да прераснат в насилие. Журналистите дават за пример ситуацията в град Науен, провинция Бранденбург, където решението на тамошния кмет Детлеф Флайшман да приеме бежанци в града срещна яростна съпротива - отначало имаше граждански протести, след това кметът започна да получава лични заплахи, а накрая беше подпалена спортната зала, където трябваше да бъдат приютени бежанците. Политологът Хайо Функе описва подобни явления с думите "могъщество на тълпата".
[В тази постройка в германската провинция Тюрингия трябваше да бъдат настанени бежанци. Но палеж осуети плана на властите.]

В тази постройка в германската провинция Тюрингия трябваше да бъдат настанени бежанци. Но палеж осуети плана на властите.

Според Мартина Ренер, експерт по въпросите на десния екстремизъм, сегашната ситуация може да бъде сравнявана с положението през 1990-те години, когато Германия бе разтърсена от редица нападения с дясноекстремистка мотивация. Разликата е в това, че днес има много повече хора, които се противопоставят активно на десните сили. Но не навсякъде. В населени места като Гюстро или Науен десните групировки упражняват съвсем открито своята власт, а голяма част от гражданите очевидно се примиряват с този факт. "Затова ни трябва сигнал, какъвто изпратиха в Австрия, например. 150 хиляди души излязоха там на протест срещу расизма и в подкрепа на бежанците", отбелязва Мартина Ренер.

DW

Станете почитател на Класа