Кой печели от европейската мания за защита на външните граници

В Европа се изграждат все повече гранични съоръжения, но единствените печеливши от новата мания са производителите на бодлива тел и оръжейните компании, коментира германският ежедневник Die Zeit, цитиран от "Фокус".Стремежите за по-добро опазване на националните граници извади от джоба на Будапеща 20 млн. евро за монтирането на 175-километрови защитни съоръжения от бодлива тел, разположени по границата със Сърбия. Сега правителството на Виктор Орбан планира ограда и за Румъния.

В съседна България също имат заграждения, които да предпазят страната от бежанския поток, който идва от Турция. София се надява да разшири скромното 35-гранично съоръжение с още 130 км. Действията й провокират политиците в Атина също да се замислят за предприемането на аналогични действия.

Всички инвестирани милиони се изливат в индустрията, която произвежда бодлива тел, смятана за особено опасна за преодоляване: веднъж уловен в нея, рискът за нараняване се увеличава с всяко движение, което извършва човек.

Този подобен род "пасивни системи за сигурност" са рекламирани агресивно от производителите в уязвимите от бежанската вълна държави като Турция, България, Гърция и Испания - и както става ясно, кампаниите им са резултатни. Експерти прогнозират, че през следващото десетилетие Европейският съюз ще се превърне в един от най-големите пазари за продукти, предназначени за отбрана по границите. /БЛИЦ

Станете почитател на Класа